Skip to main content

Täysin hajoavaa paperikatetta testattiin perniöläispellolla

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo haistoi vienosti savuntuoksuista paperikatetta. Oikealla testipellon isäntä Esko Holma.Muovista valmistettujen vihanneskatteiden tilalle on tulossa ekologisesti kestävämpi vaihtoehto. Paperista valmistettu kate on paksumpaa kuin muovinen, mutta hajoaa luontoon nopeammin.

Stora Enson ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n yhteistuotannossa kehitettyä paperikatetta on testattu Perniössä Esko Holman pelloilla jo viime vuonna.

–Kate toimi ja tänä vuonna sitä laitettiin kurkkujen ja lehtisellerien alle muutaman hehtaarin verran, Holma toteaa.

Paperikate tulee olemaan viljelijälle samanhintaista kuin kilpaileva biohajoava kate. Muovikatteeseen verrattuna paperikate on tyyriimpää.

–Biohajoava kate päästää osan rikkaruohoista läpi, kun taas paperi ei, Holma kehuu.

–Vaikka muovikate on halvempaa, se joudutaan ottamaan pelloilta pois joka vuosi. Siihenkin menee varoja, Stora Enson tutkimus- ja kehityspäällikkö Raino Kauppinen kertoo.

Paperikate valmistetaan neitseellisestä kuidusta. Siinä on muutaman prosentin verran öljypohjaisia materiaaleja, mutta siitä huolimatta se hajoaa luonnossa. Siihen lisätään koivutislettä sen mukaan, milloin katteen toivotaan hajoavan luontoon.

–Vielä pitäisi kehittää katetta niin, että se kestäisi useamman vuoden. Nyt yksivuotiset katteet jo toimivat, MTT:n erikoistutkija Jukka Salonen kertoo.

Paperikatteelle on laajat markkinat, sillä maailmassa noin 15 miljoonaa hehtaaria peltoja suojataan nyt muovilla. Yksi MTT:n kokeilukohde on ollut Eqypti.

–Siellä ongelmana on kuivuus. Paperikate estää kosteuden haihtumasta ilmaan, idean isä MTT:n professori Kari Tiilikainen kertoo.

 

Lue lisää asiasta ensi viikon Perniönseudun Lehdestä.

Jaa artikkeli: