Skip to main content

Tärkeistä asioista päättämään

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on alkamassa.   Ääniä annetaan jo ensi viikolla, mutta siihen nähden vaalit ovat vielä näkyneet ja kuuluneet katukuvassa verraten vähän.

Ehkä aihetta isompaankin keskusteluun olisi, kovin pieni kun ei ole se tehtäväkenttä, jolla seurakunta nykyään operoi – eikä sitä kautta myöskään kovin pieni se ihmisjoukko, jota vaalien tulos jollain tavoin voi koskettaa.

Hyvällä keskustelulla voitaisiin näin laventaa kuvaa siitä, mitä seurakunta nykyään tekee. Sunnuntaiaamun jumalanpalvelus ja muutamat kirkolliset toimitukset kuten häät ja ristiäiset ovat korkeintaan jäävuoren huippu.  Jo Salon kokoisessa kaupungissa on nähtävissä, miten eri tavoin seurakunta voi myös toimia alueittain.  Vaalit ovat samalla väistämättä myös hiukan aluepoliittinen tapahtuma.

Paikallisten ehdokkaiden ennakkokommenteista voi arvella, että jatkossa seurakunnan tehtäviin pitäisi kuulua entistä enemmän syrjäytyneiden ja  muuten heikoilla olevien auttaminen.    Kyse on näin diakoniatyöstä, joka jo nyt on sangen laaja-alaista.    Evankelisluterilaisen kirkon verkkosivujen mukaan kirkon diakoniatyöhön kuuluu esimerkiksi velka- ja perheneuvontaa, päihdekuntoutusta ja asuttamispalveluja, siis  sellaisia palveluja, jotka eivät ehkä tule ensimmäiseksi mieleen keskellä kylää seisovaa kirkkoa katsellessa.  

Monipuolisen diakoniatyön kautta kirkko osaltaan täyttää niitä rakoja, joita ehkä muilta julkisilta palveluilta jää.    Vaaleissa on kyse siitä, että valitaan päätöksentekijöitä ohjaamaan tällaistakin hyvin tärkeää työtä.  Sunnuntaiaamun kirkkokäyntien kanssa vaaleilla ei tarvitse ajatella olevan kovin paljoa tekemistä.

Jaa artikkeli: