Skip to main content

Susista tuli arkea lääninrajalla

–Tässä ei ole mitään ihmeellistä, uutta on vain se, että sudet ovat nyt täällä, sanoo riistapäällikkö Jörgen Hermansson Varsinais-Suomen riistanhoitopiiristä.

Fylgiassa keskusteltiin viime viikolla Perniön, Kiskon ja Raaseporin alueille reviirinsä muodostaneesta susilaumasta. Hermanssonin sanoma oli, että sudet ovat arkea pitkin Suomea ja nyt myös Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajan pinnassa.

Tenholan laumaksi nimetty susiperhe muodostuu alfaparista ja 7-8 poikasesta. Alfapari on lauman johtajapari, joka lisääntyy. Tenholan lauman reviirin arvellaan olevan noin 32 000 hehtaaria ja sen ydinalue on havaintojen perusteella Kosken asemaseudun ja Iso-Kisko järven välissä.
–Sudet voivat liikkua Salon, Lohjan ja Hangon välisellä alueella ihan helposti.
–Se ei ole mahdollista, että tapetaan kaikki, se on lainvastaista. Se reviiri on tässä ja se pysyy tulevaisuudessakin.

Laumoja on Tenholan lauman lisäksi Mynämäellä, Köyliössä ja Oripäässä, kertoi tutkimusmestari Antti Härkälä.  Susien alkuperää selvitetään parhaillaan ulostenäytteistä dna:n avulla. Kiskosta maaliskuussa saadun näytteen perusteella susi oli sama yksilö kuin Köyliössä vuonna 2013.

–Susikannan hoitosuunnitelman tavoitteena on pieni elinvoimainen susikanta ja tason säilyttäminen, tiivisti Uudenmaan riistanhoitopiirin riistapäällikkö Visa Eronen. 

Suunnitelman pohjaksi selvitetään nykyinen kanta ja sen jälkeen määritellään pienin elinvoimainen susikanta.

 

Jaa artikkeli: