Skip to main content

Sota jätti Yevhen Pivkoretcin perheen Ukrainaan

Yevhen Pivkoretc soittaa päivittäin perheelleen Ukrainaan.

–Yhtenä aamuna heräsin ja katsoin kännykkääni. Ystävät ja sukulaiset olivat lähettäneet viestejä, että Ukraina on sodassa. Iskuja oli tehty isoihin kaupunkeihin ja pieniin kyliin, kukaan ei ollut turvassa, Yevhen Pivkoretc kertoo.

Kulmalan puutarhalla Perniössä työskentelevä mies oli saapunut Suomeen Ukrainasta jo helmikuun alussa, jolloin sodasta ei ollut vielä tietoakaan. Pivkoretc on työskennellyt tilalla jo kuutena vuotena peräkkäin ja palannut sitten sesongin jälkeen kotimaahansa. Nyt asiat ovat toisella tavalla.

Ukrainan Umanista kotoisin oleva mies kertoo, että hänen vaimonsa ja 10-vuotias poikansa ovat tällä hetkellä edelleen kotikaupungissaan, eikä sieltä ole tietä ulos.
–Kiova on saarrettu, eikä sinne pääse rautatieasemalle. Ihmisillä ei ole yhtään bensaa autoissa, joten kukaan ei pysty lähtemään enää kodeistaan.

Pivkoretc kertoo perheensä olevan toistaiseksi  turvassa, ja tällä hetkellä hän pystyy oleman yhteydessä perheeseensä päivittäin soittamalla ja laittamalla viestejä. Tavoitteena olisi saada vaimo ja poika järjestettyä jollain kyydillä Puolan rajalle, mistä Kulmalan puutarhan yrittäjät ovat luvanneet auttaa perheen Suomeen turvaan.

–Soitan pojalleni päivittäin, hän kertoo mitä on puuhaillut. Aika kuluu kuulemma videopelejä pelaten ja kavereiden kanssa soitellen. Arki voisi näyttää normaalilta, jos ei yhtäkkiä kuuluisi hälytystä ja juoksuaskelia. Puhelu loppuu siihen, kun perheeni juoksee jälleen väestönsuojaan ja minä toivon, että he ehtivät sinne ajoissa.

Lue koko juttu 3.3. painetusta ja digilehdestä.

Jaa artikkeli: