Skip to main content

Somerikon kedolle odotetaan kunnostuksen jälkeen kukkaloistoa

Ketoa kelpaa pian taas esitellä. Kuvassa kaupunginpuutarhuri Tapio Järvinen, maastomittaaja Jouni Tittonen, puistotyöntekijä Juha Salmi ja ketoasiantuntija Pauli Nieminen.Kaupungin puistoryhmä on kunnostanut Somerikon ketoa uuteen uskoon. Viime vuodet hoitamatta olleelta Somerikontien varrelta löytyvältä kedolta on raivattu taimia useana päivänä. Kasvillisuudeltaan alue on ainutlaatuinen ja arvokas.
– Tämä oli minulle uusi kohde. Viime syksynä kaupunki kartoitti maisemanhoitokohteita ja niiden tarvitsemia toimenpiteitä, kertoo kaupunginpuutarhuri Tapio Järvinen. 
Somerikon kedolla oli helppo aloittaa työt, koska alue on kaupungin omistuksessa.

Seuraavaksi kedolle tehdään pitkäaikainen hoitosuunnitelma, jotta tilanne ei pääse uudelleen yhtä kehnoksi.
Kedon kunnostamisesta iloitsee erityisesti naapurissa asuva luontokuvaaja ja ketoasiantuntija Pauli Nieminen.
– Alueella on pitkä historia. Täällä on ollut jo Kustaa Vaasan ajoilta tiloja ja sotilasvirkatalo. Ruotsin ja Venäjän välinen liikenne on tuonut tänne viljaa ja muita kasveja, Nieminen kertoo.

Turun yliopisto teki 1995 kedolla kasvikartoituksen, jossa alueelta löydettiin peräti yli 200 erilaista kasvia. Kasvien kavalkadi onkin harvinainen ja Varsinais-Suomen alueella ainutlaatuinen.
– On rohtorastia, tummatulikukkaa, kangasajoruohoa, hullukaaliakin, luettelee Tittonen.
– On todella hienoa, että tällaisia alueita pelastetaan. Kaupungin resurssit ovat rajalliset, mutta aina joskus osumme oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, Järvinen toteaa.

Ainutlaatuisuutensa lisäksi alue on myös kaunista katseltavaa. Kedolle odotetaan viimeistään ensi vuoden kesäksi kaunista kukkaloistoa. 
Kaupunki ei aio jättää ketoa enää retuperälle.
– Alueen arvo on nyt tiedossa ja pysyy varmasti mielessä, Järvinen lupailee. Kedosta kiinnostuneille hänellä on tärkeä pyyntö.
– Katsoa saa, mutta kaivaa ei, kuuluu Järvisen opastus.

 

Jaa artikkeli: