Skip to main content

Siveltimen tanssi on akvarellistille kuin keskustelua Jumalan kanssa

Oleg Tchoumak opetti viime viikolla akvarellimaalausta Levolassa. Hänen omia töitään on nyt nähtävänä Levolassa.Jykevä mies vetää siveltimellä paperille hennon viivan, kevyesti kuin kissaa silittäisi. Syyskuinen taivas syntyy kuin itsestään.
– Annatte siveltimen tanssia, hän sanoo.
– Se on helppoa, kun sen osaa, huokaa joku hiirenhiljaa seuraavasta yleisöstä.

Oleg Tchoumak osaa. Ukrainalaissyntyinen taiteilija ja taiteen opettaja piti viime viikolla akvarellikurssin Galleria Levolassa Perniössä.
 Kuivan teorian sijaan Tchoumak pisti oitis kurssilaiset maalaamaan. Ensimmäinen tehtävä oli maalata värikäs kukko, toista tehtävää mentiin aloittelemaan ulos: paperille piti saada Levolan pihalta avautuva peltomaisema.
– Käymme sitten läpi värioppia, sommittelua ja tekniikkaa. Mutta tekniikka on vain yksi asia. Tärkeintä on tehdä upeaa taidetta, sanoo Tchoumak.

Tchoumak valmistui taidemaalariksi Lvovin taideakatemiassa vuonna 1973, ja hän on toiminut muun muassa taidekoulun opettajana Petroskoissa. Koti on ollut Suomessa vuodesta 2003.
Ukraina on silti usein mielessä, etenkin kun maa parhaillaan on syvässä kriisissä.
– Sisareni asuu siellä, ja rukoilen hänen puolestaan.

 Tchoumak haluaa myös taiteellaan tuoda lohtua ja iloa ihmisille.
– Ja vielä tällaisina vaikeina aikoina. Vaikka on paljon niitäkin taiteilijoita, jotka haluavat provosoida.
Tchoumakin pitää pinnalla usko, myös vaikeina aikoina, kuten vaimon sairastuttua. Hän herkistyy kuvaillessaan, millaista on maalata lapsen pehmeää ihoa tai syystaivasta.
– Maalaaminen on minulle kuin keskustelua Jumalan kanssa.

Tchoumakin töitä on esillä Galleria Levolassa

Jaa artikkeli: