Skip to main content

Pääministeri Juha Sipilä luottaa salolaisten ICT-osaamiseen

Kaupunginjohtaja Antti Rantakokko, hallituksen puheenjohtaja Annika Viitanen ja valtuuston puheenjohtaja Jorma Elovaara olivat vastassa pääministeri Juha Sipilää.Sipilä, oikeusministeri Jari Lindström ja sisäministeri Petteri Orpo vierailivat tiistaina Salossa. Vierailun syy on Microsoftin ilmoitus Salon toimipisteen lakkauttamisesta ja tuhannen ihmisen työpaikan menetyksestä.

Sipilä kehui salolaista osaamista.
– Sitä tarvitaan muuhunkin kuin matkapuhelimien valmistamiseen.

Sipilä mainitsi yhtenä esimerkkinä ICT-tietämyksen ja biotalouden yhdistämisen.

Ministereillä oli esittää kahdeksan kohdan ohjelmaluonnos, jossa muun muassa mietitään, miten ansiosidonnainen päiväraha voidaan muuttaa starttirahaksi aloittaville yrityksille. Esityksessä pohditaan yrittämisen esteiden poistoa ja sitä, miten voidaan edistää uusien yritysten asettumista Saloon, Tampereelle ja Espooseen.
Tämän kannalta ministereillä oli hyviä uutisia. Microsoft ei välttämättä halua pitää pitkistä vuokrasopimuksista huolimatta kiinni tiloistaan. Tilaa kaupungissa on kymmeniä tuhansia neliöitä.

– Näillä on lähdetty liikkeelle, Lindström totesi.
Petteri Orpo muistutti, että Salossa ollaan ICT-osaamisessa maailman huipulla vielä tänäänkin. Hän totesi, että vaikka tilanne on vaikea, se täytyy ymmärtää myös mahdollisuutena.
– Rakennemuutos voi olla pysyvä olotila Suomessa, hän huomautti.
Ministerit painottivat yrittäjyyttä, mutta myönsivät, ettei siirtyminen palkkatyöstä epävarmaan yrittäjyyteen ole helppoa.
Starttirahat ovat jo loppuneet Varsinais-Suomen alueelta, mutta Sipilä huomautti, että tilanne on sama muuallakin. Ongelma on hallituksen tiedossa, ja siihen aiotaan puuttua.
Ainoat turvassa olevat ovat pitkäaikaistyöttömät, joille on korvamerkittyä rahaa kuluvan vuoden loppuun.
– Heidän määränsä on kasvanut neljäkymmentä prosenttia vuodessa, kertoi Lindström.
Salon kaupunginjohtaja Rantakokko halusi painottaa kaupungin ja valtion tekevän kaiken voitavansa.
– Vaikea tilanne, mutta ei anneta periksi. Kyllä me pärjäämme jatkossakin, hän vakuutti.

Salon tilannetta ja tukitoimia käsitellään jo tällä viikolla.

Jaa artikkeli: