Skip to main content

Presidentinvaalit on käyty ja lopputulos on ennakkoarvailujen mukainen; Sauli Niinistö jatkaa tehtävässä vielä toisenkin kuusivuotiskauden.

Luvut olivat selvät: valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut Niinistö kahmaisi koko maan äänistä yli 60 prosenttia.

Salossa mielletään mieluusti Niinistö kaupungin omaksi pojaksi. Totta onkin, että ura yhteisten asioiden parissa alkoi synnyinkaupunki Salossa, vaikka valtakunnanpolitiikka miehen veikin jo yli 30 vuotta sitten. Kaupunkilaisista lähes kolme neljästä antoikin äänensä Niinistölle.

Vaalivalvojaisista puuttui suurin jännitys heti sen jälkeen, kun ensimmäisiä tuloksia ja ennusteita alkoi tulla; Niinistön voitto vaikutti selvältä jo alkuillasta.

Selvää on, että vaalien arvoa tämä ei vähennä – välivaaleja ei ole, ja vaalityön aikana ehdokkaat tekivät hyviä avauksia ja huomioita esimerkiksi turvallisuus- ja ympäristöpolitiikasta.

Jonkinmoisella mielenkiinnolla voi katseita luoda jo kuuden vuoden päähän; ketkä nyt mukana olleista yrittävät uudestaan silloin.
Tätä tuskin tietävät vielä tällä kierroksella rannalle jääneetkään.

Vaalien hengessä oli pitkälti kyse siitä, että ei käyty äänestystä jotain vastaan vaan jonkin puolesta. Yhtenäiskulttuurin pirstoutumisesta on voitu kantaa huolta, mutta vaaleissa kansalaisten mietteet olivat yllättävänkin yhteneväiset.

–Presidentin työn hoitelen niin kuin ennenkin, tuumi puolestaan itse Niiinistö Lännen Median mukaan.
Se lienee juuri sitä, mitä suomalaisten selkeä enemmistö tällä kerralla toivoi.

Jaa artikkeli: