Skip to main content

Sata vuotta vanha hääpuku kruunaa Kiskon kotiseutumuseon näyttelyn

Hääpukujen lisäksi näyttelyssä on mm. vanhoja lasten  juhlavaatteita ja laukkuja.

– Voi että on hieno. Ja morsiuskimppukin vielä mukana, huokaisi Eila Kymäläinen nähdessään Outi Hirvilahden tuoreet tuliaiset Kiskon kotiseutumuseolle.
Museo sai vielä viime viikolla viime hetken helmen ensi viikolla alkavaan näyttelyynsä: Outi Hirvilahden isoäidin Eelin Salokkaan morsiuspuvun vuodelta 1917. Hirvilahdella oli mukanaan myös isoisänsä ja isoäitinsä hääkuva. Kuvasta selviää myös tarkka hääpäivä, 16. kesäkuuta. Ja toden totta, morsiuskimpun kuivuneet jäänteet näyttävät olevan samassa paketissa.
– Isoisäni Pauli Salokas toimi Kiskon kirkkoherrana vuosina 1920-38. Tällainen silinterihattukin häneltä on jäänyt sekä käsineitä. Isoisälläni oli todella lyhyet sormet. Näistä on epäilty, etteivät ne voi olla miehen käsineet, kertoo Hirvilahti luovuttaessaan vaatteita näyttelyyn.


Sata vuotta vanha morsiuspuku on kuin kruunu Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaan kuuluvaan ”Arjesta juhlaan” näyttelyyn.
– Arkihan meillä on täällä museossa aina, koska täällä on niin paljon talonpoikaisesineitä. Nyt sitten on otettu mukaan vähän juhlavampaa. Oikein iloitsen siitä, että pääsin nyt kaasoksi. Eikös se ole kaaso, joka pukee morsiamet, naurahtaa Kymäläinen. 
Juhla näkyy ennen kaikkea vaatteiden muodossa. Morsiuspukuja on monelta vuosikymmeneltä. Joskus 1900-luvun kieppeillä on ilmeisesti siirrytty mustista morsiuspuvuista vaaleisiin. Yläkerrassa on nimittäin esillä vakionäyttelyyn kuuluva musta morsiuspuku vuodelta 1862. Siinä on mennyt vihille 16-vuotias Augusta Maria Nikander. 
– Mustat vaatteet olivat ennen arkipäiväisiä vaatteita. Se johtui varmaan siitä, että peseminen oli hankalampaa, pohtii Outi Hirvilahti. 
– Kiskolaiset ovat olleet todella aktiivisia etsiessään tavaraa näyttelyyn. Mitään julkista ilmoittelua ei ole ollut, tieto on kulkenut suusta suuhun, kiittelee Kymäläinen paikkakuntalaisten aktiivisuutta.

Jaa artikkeli: