Skip to main content

Särkisalossa tuskaillaan taksipäivystyksen erkanemista kylältä

Särkisalon taksitilanne puhuttaa seudulla.
Perniönseudun Lehden toimitukseen on tullut useita yhteydenottoja koskien sitä, että Särkisaloon osoitetun taksiluvan haltija on Salon keskustasta käsin toimiva yrittäjä, eikä taksiauto pääsääntöisesti ole Särkisalossa. 
Asiasta  on keskusteltu  myös sosiaalisessa mediassa.  Pitäjäyhdistys Särfin aikoo  kirjelmöidä tilanteesta Ely-keskukseen, joka toimii taksiasioiden viranomaisena.

Särkisalon taksiluvan omaava yrittäjä kertoo, että hänen yrityksensä lain mukainen liikennöintivelvoite Särkisaloon täyttyy yhteiskunnan ajoista;  yrittäjä ajaa niin Kelan korvaamia kuin sosiaali- ja vammaispalvelulainkin mukaisia ajoja.  
Hänen mukaansa Särkisalon taksi on pitkään tätä ennenkin hoitanut päivystyksensä Perniöstä käsin. 

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen lakimies Meeri Niinisalo toteaa, että taksiliikennelain mukaisella taksin asemapaikalla tarkoitetaan paikkaa, josta liikennettä harjoitetaan, ja jonne liikenteessä käytetty auto viedään ajon päätyttyä.  Päivystyksen lähtökohtaisesti tulisi Niinisalon mukaan tapahtua asemapaikalta.

Särkisalon taksiluvan yrittäjä haki pitääkseen sen Salon alueella:  hänen mukaansa lupa olisi muuten voinut mennä pääkaupunkiseudun isolle toimijalle.

Yrittäjä toteaa, että myös monissa muissa entisissä pienissä kunnissa tilanne on sama kuin Särkisalossa: auto lähtökohtaisesti ei ole lähtövalmiudessa entisen kunnan alueella.
 Yrittäjä päivystää Särkisalon sairaskyytejä ympärivuorokautisesti. Särkisalossa päivystäminen olisi yrittäjän mukaan kuitenkin käytännössä mahdotonta muiden ajojen vähäisyyden vuoksi.

Särkisalosta ei ole saatu myöskään vaatimukset täyttävää taksinkuljettajaa.

Yrittäjän mukaan Ely-keskuksesta ei ole tullut huomautusta hänen liikennöinnistään.   Hänen mukaansa asemapaikkarikkomuksesta voidaan puhua vasta silloin, jos autolla liikennöidään aivan muualla, kuin minne lupa on osoitettu.
Ely-keskuksen  Meeri Niinisalo toteaa, että ensimmäinen tapa, jolla viranomainen voi puuttua asemapaikkavelvollisuuden laiminlyöntiin, on kehotus.   Seuraavana on vuorossa varoitus ja sen jälkeen määräaikainen tai pysyvä luvan peruutus.    

Jaa artikkeli: