Skip to main content

Särkisalon kalamies kokosi roskakalaohjeet kirjaksi

Janne Rautio toivoo, että jatkossa suomalaiset söisivät omien vesien kalaa.  Kuivattu hauki on yksi esimerkki siitä, miten moneksi vaaleat suomalaiset kalat käyvät.Janne Rautio tarjoaa maistiaisia. Kuivalihan näköisen viipaleen maku on tuttu mutta samalla uusi, purutuntuma jämäkänsitkeä.  Pussukasta on juuri maistettu barbeque-maustettua hauen kuivalihaa.  

Särkisalossa asuva Janne Rautio on intohimoinen kotikokki ja kova kalamies.  Hänelle erityinen mielenkiinnon kohde ovat hauki ja muut valkolihaiset kalat.
Vuodet verkoilla ja kotikeittiössä uutta kokeillen saivat eräänä päivänä aikaan oivalluksen.
– Tajusin, että tämä tietomäärä pitäisi saada jotenkin käyttöön.
Alkoi itää ajatus kirjasta, joka on nyt viimeistelyvaiheessaan. Roskakalasta gourmetruokaa-teoksen kustantaa mediajätti Bonnier, ja se julkaistaan syksyllä.
– Siinä opastamme ihmisiä syömään valkoista kalaa, kuten tehtiin vielä 50-60-luvulla.

Kirjassa resepteillään on mukana muun muassa ravintoloitsija Sakari Kuosmanen ja muita tunnettuja kalamiehiä.
– Reseptejä on päivitetty.  Suomessa on vähän totuttu siihen, että kalaruoassa maistuvat vain suola, tilli ja valkopippuri.
Usein vaikutteet maustamiseen tulevat Aasiasta.    Niin myös kuivahaukituotteilla, jotka syntyivät kirjaprojektin poikimana. Kaikkiaan valikoimassa on viisi eri makua. Ensimmäiset pakkaukset ovat myynnissä Meri-Teijo Marinassa ja Särkisalon Kotkanpesässä.  Perniön K-supermarket liittyi myös paikallisten jälleenmyyjien listalle. Turussa kuivahaukea saa pian ostaa merimuseo Forum Marinumin myymälästä.  Isoin kuivahauen listoilleen ottanut kauppa on  Tuurin kyläkauppa.

Koko juttu  painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: