Skip to main content

Särkisalokoti jakaa eteläisen Salon valtuutetut maanantaina

 

Koko syksyn kiivasta keskustelua herättäneen Särkisalokodin kohtalo voi ensi maanantaina kaupunginvaltuustossa olla täpärällä.

Kysymys jakaa ainakin eteläisen Salon valtuutetut kahteen leiriin.  Perniönseudun Lehti kysyi kantoja Perniön, Särkisalon ja Kiskon alueiden kaupunginvaltuutetuilta.

Näillä näkymin lakkauttamisen takana seisovat demareista puheenjohtaja Jukka Roos,  Pekka Gustafsson ja  Hannu Ranta.  Kokoomuksesta talon sulkisivat  Elina Suonio-Peltosalo ja  Juha Punta.  Keskustasta samalla kannalla on Ulla Huittinen.
Särkisalokodilla on myös puolustajansa,  kyselyssä heitä olivat särkisalolaisvaltuutettu Katri Karimon (kok) lisäksi keskustan Tauno Kanerva, vihreiden Eeva Koskinen ja Laura Tamminen sekä kristillidemokraattien Jaana Shelby.
Helpolla päätös yksikön tipauttamisesta pois palveluverkosta, tai sen säästämisestä, ei synny.

Jukka Roos toteaa, että Särkisalokoti on vasta alkusoittoa vaikeiden päätösten sarjassa.
– Ei tämä ole pahin päätös, mikä eteen tulee, jos taloustilanne ei kohene.
Pekka Gustafsson myöntää päätöksen tekemisen olevan ”sydäntä riipivää”.

Eeva Koskinen on ottanut muun muassa lehdissä kantaa Särkisalokodin puolesta.  Hän toteaa, että yhtään järkeenkäypää perustetta lakkauttamiselle ei edelleenkään ole tullut. Laura Tamminen toteaa peränneensä jo lautakunnassa tietoa päätöksenteon tueksi.
– Kun faktoja ei ole, on vaikea päättää mitä mieltä on. Tämä on demokratian irvikuva.

Jaana Shelby  uskoo, että Särkisalon malli, eri-ikäisten palveluja koottuna ”kampukseksi”   on juuri se, mihin muualla Suomessa tullaan  hakeutumaan.    Shelby kyseenalaistaa myös tavoitteen lisätä kotihoitoa.
– On esimerkiksi muistisairaita, jotka eivät kerta kaikkiaan voi asua kotonaan, vaikka fyysinen kunto sen sallisi. Ei heitä voi koteihinsa lukita.

Tauno Kanerva aikoo äänestää Särkisalokodin puolesta. Palveluverkkoesitys ei perniöläisvaltuutettua tyydytä muutenkaan, hänestä se ohjaa väistämättä asutuksen keskittämistä.
– Minne hävisi viherkaupungin idea. Se käsitykseni mukaan tarkoitti koko kaupungin pitämistä asuttuna.

Ulla  Huittinen muistuttaa myös siitä, mitä yhdistymissopimuksessa kirjattiin lähipalveluiksi.  Hän toteaa olevansa lähipalveluiden kannattaja, mutta kaikkea ei voi olla joka kylässä.  

Elina Suonio-Peltosalo sanoo katsovansa asiaa kaupunginhallituksen vinkkelistä, samoin kunnioittavansa sosiaali – ja terveyslautakunnan päätöstä.   
– Pidämme kiinni osaavasta, laadukkaasta hoidosta vaikka paikka olisi muualla kuin Särkisalokodissa.

Kiveenhakattu ensi maanantain päätös ei ole, valtuutetut uskovat asian äänestyttävän vielä  talousarviota käsiteltäessä. Kaupunginhallitus ottaa talousarvioon kantaa myöhemmin marraskuussa ja valtuusto joulukuussa.

Muita muutosesityksiä valtuutetuilla ei liiemmin ole, Eeva Koskinen tosin aikoo puuttua kouluverkkoon.

Jaa artikkeli: