Skip to main content

Särkisalokodilla valtuustossa lakkauttajia yksi enemmän kuin säilyttäjiä

 Särkisalokodista käytiin odotetun tiukka vääntö Salon valtuustossa keskiviikkoiltana.

Valtuusto käsitteli palveluverkkoa lähes kolmen tunnin ajan, ja keskustelu päättyi äänestykseen. Illan pääaiheeksi nousseen Särkisalokodin pitämistä edelleen palveluverkossa esitti keskustan Timo Lehti. Häntä kannatti 37 valtuutettua, kun taas pohjaesityksen, jonka mukaan Särkisalokoti lakkautetaan keväällä, kannalla oli 38 päättäjää.

Valtuustoryhmät repesivät jokseenkin täysin. Särkisalokodin alasajon kannalla olleet nostivat pöydälle varsinkin taloustilanteen. Kokoomusryhmän puheenjohtaja Juha Punta piti Särkisalokodista tulevana säästönä vuodessa puolta miljoonaa, eikä saanut sovitettua kireään taloustilanteeseen sekä satsauksia kotihoitoon että laitospaikkoihin.

Demarien Saija Karnisto piti Särkisalokodin, Kajalakodin ja Mariakodin sulkemista vasta alkusoittona.
– Tehtävät päätökset ovat vielä mittakaavaltaan pieniä.

Marjatta Hyttinen (kok) totesi, että valtuuston pitäisi päättää suurista linjoista ja kokonaisuuksista. Särkisalokodin nostamista puheenaiheeksi hän piti aluepolitiikkana.
– Jatkossa tulee tosi vaikeita asioita päätettäväksi.

Ulla Huittinen (kesk) oli lakkauttamisen kannalla, vaikka myönsi että asiaa ei ole valmisteltu järin tyylikkäästi.
– Jos emme ole nyt valmiita päättämään tästä, niin lisäämmekö sitten 900 000 euroa ensi vuoden budjettiin.

Eija Seppälä (sd) harmitteli, että nuorten asioista ei ole puhuttu syksyn aikana juuri yhtään.

Särkisalokodin puolustajat nostivat esille muutaman eri näkökulman asiaan. Särkisalolainen Katri Karimo (kok) ihmetteli valmistelun kiirettä ja sitä, mistä säästöt tulevat jos toiminnot vaan siirretään paikasta toiseen. Hän arveli uudessa Tiipilän yksikössä henkilöstökulujen olevan jokseenkin samat kuin Särkisalossa.

Karimo oli yksi valtuutetuista, jotka epäilivät kovasti kotihoitoon panostamista, sillä vanhusten ja tätä kautta tarvittavien laitospaikkojen määrä vaan kasvaa.
– On kestämätöntä kehitystä luopua olemassaolevista yksiköistä ja muutaman vuoden kuluttua rakentaa uutta, kun paikat eivät riitä.

Suositusten mukaan Salossa on liikaa vanhainkotipaikkoja ja valtakunnallisetkin suositukset ohjaavat kuntia tukemaan ikäihmisten kotona asumista.

Eeva Koskinen (vihr) ei hyväksynyt Särkisalokodin alasajoa tällä verukkeella.
– Vanhainkotihan se ei ole, ja tehostetun palveluasumisen paikkoja meillä ei ole liikaa.

Marja Ruokonen (vas) kysyi, onko sillä kokonaisuuden kannalta merkitystä, jos ollaan piiru sivussa suosituksista.

Kokonaisuus, jonka osa Särkisalokoti on, sai kiitosta. Samassa pihapiirissä toimii niin yhdistysvetoinen vanhusten asuntola kuin päiväkotikin. Kaikki kolme saavat muun muassa ruoan Särkisalokodin keittiöstä. Päiväkodin sopimista koulun tiloihin epäiltiin ja palveluasuntolan lopun pelättiin kaatavan myös asuntolan.
– Se on sellainen kampus, joita isommissa kaupungeissa suunnitellaan, totesi Jaana Shelby (kd).

Raimo Honkanen (sit) piikitteli koko asian käsittelyä ja moitti monen muun lailla haettuja säästöjä lillukanvarsiksi.
– Voisi luulla, että vaje on neljä miljoonaa eikä neljäkymmentä. Meillä tehdään talouden parannusohjelmaa ja se päätyy siihen että suljetaan kaksi vanhainkotia. Ei sitä kannata tehdä. Ei tulojen pudotus ole mikään yllätystilanne.

Honkanen harmitteli asioiden soljumista. – Kajalakoti on yksi esimerkki. Sitä on pikkuhiljaa ajettu alas vaikkei mitään päätöstä lopetuksesta ole tehty.

Useammassakin puheenvuorossa ihmeteltiin, mistä tulee puhe ylitarjonnasta hoivapaikoissa, jos nykyisiinkin on jono.  Pertti Vuorio (kok) totesi, että Särkisalossa palvelut on kokonaisoptimoitu. Hän toivoi, että mallista otettaisiin opiksi muuallakin Salossa.

Puoluetoveri Tatu Johansson oli lopettamisen kannalla mutta lupasi, että yksikään vanhus ei jää hoitamatta, vaikka yksikkö suljettaisiinkin.

Ainoa, joka otti Saaristoasiain neuvottelukunnan lausunnon esiin, oli keskustan Marita Tuominen. Neuvottelukunta oli Särkisalokodin säästämisen kannalla ja sen lausunto oli toimitettu valtuutetuille suoraan kokoukseen.

Tuominen muistutti myös terveyskeskuslääkärien olleen yksikön säästämisen kannalla ja pelkäsi, että lakkauttaminen vain vaikeuttaa hoidon porrastusta.

Timo Lehden esitykset Kajala- ja Mariakotien säästämisestä saivat vähemmän tukea, äänestystulokset olivat 50-25 ja 52-23.

Kokous venyi pitkälle iltaan, osaksi aikaa vei uuden kaupungintalon äänentoistolaitteiden temppuilu.

– Aamulla ne vielä toimivat hienosti, harmitteli kaupunginjohtaja Antti Rantakokko huoltotauolla.
Seuraavan kerran Särkisalokodista puhuttaneen valtuuston budjettikokouksessa joulukuussa. Asiaa seuraamassa oli kymmenien ihmisten yleisöjoukko, josta valtaosa lähti kotiinsa päätöksen tekemisen jälkeen.
Valtuuston hyväksymään esitykseen kuuluu myös Perniön Mussaaren ja Nurkkilan koulujen lopetus.  Koulut eivät jaksaneet innostaa valtuutetuista puheenvuoroihin moniakaan. Eeva Koskinen harmitteli koko Salon kaakkoiskulman jäävän nyt ilman omaa koulua.

Jaa artikkeli: