Skip to main content

Ripeästi, ei kiirehtien

Presidentinvaalien ennakkoäänestys on tänään käynnissä toista päivää. Alku oli Perniössä rivakka; jo ensi minuuteilla äänestyspaikalle ehti muodostua jonoa.

Piirre ei ole muistakaan vaaleista vieras, ja jos oma ehdokas tuntuu jo ajoissa löytyneen, on kansalaisvelvollisuus hoidettu näin alta pois.

Ripeästi sopii aina toimia, mutta ei kiirehtien: kun ennakkoäänestyskin jatkuu vielä pitkälle ensi viikkoon, on äänestäjällä aikaa miettiä valintaansa. Varsinaiseen vaalipäivään on aikaa vielä toista viikkoa. Olennaista kuitenkin on, että ääni annetaan.

Tasavallan presidentin työsarkaa on ennen muuta ulkopolitiikka, jota presidentti perustuslain mukaan johtaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Yhtä lailla iso asia on puolustuspolitiikka, joka varsinkin vaalien alla tuntuu kärjistyvän keskusteluksi Natosta.

Näiden isojen asioiden lisäksi presidentti on kiistatta myös arvojohtaja ja mielipidevaikuttaja joskus pienemmissäkin asioissa. Äänestäjältä voi ja saa mennä toinenkin tovi sen päättämiseen, kuka ehdokkaista tuntuu omasta mielestä parhaalta yhdistelmältä. Presidentin kausi on myös verraten pitkä; vielä pitäisi osata miettiä sitäkin, millaisessa maassa Suomessa eletään muutaman vuoden päästä.

Sähköisestä äänestyksestä on puhuttu, mutta vielä äänet annetaan perinteisesti lipuin. Nykyinen ennakkoäänestysjärjestelmä on kiistatta palveleva; esimerkiksi maaseudulla äänet otetaan vastaan autossa ja paikkoja on muutenkin varsin kattavasti.
Isommissa kaupungeissa ennakkoäänestyspaikkoja on aivan oikein perustettu esimerkiksi kauppakeskuksiin ja äänestys jatkuu pitkälle iltaan; äänestys toimii siellä, missä äänestäjätkin liikkuvat ja juuri silloin.

Ainakaan aikatauluihin sopimattomuudesta äänestämisen ei pitäisi monestikaan jäädä kiinni.

Jaa artikkeli: