Skip to main content

Rea Nurmi maalaa ikkunoita sinne, missä niitä ei ole

Rea Nurmi toi tullessaan Teijolle heleitä näkymiä.Kuvataiteilija Rea Nurmi esittelee töitään Teijon Masuunilla. Valkoisia seiniä vasten valtavat, täynnä väriä ja valon leikittelyä olevat akryylimaalaukset näyttävät vievän aivan toiseen maailmaan – milloin meren alle, milloin kukkakedolle. Vastapäisellä seinällä on tarkkoja pastellitöitä kukka-asetelmista.
– Haluan viedä väriä ja valoa kaikkialle, Nurmi toteaa. Ja sitä hän myös tekee.

Kesäkuun ajan Masuunissa esillä oleva sopivasti nimetty Kesäkuu-näyttely on vain pieni osa sitä värin vientityötä, jota Nurmi tekee. Helsingissä syntynyt mutta Yhdysvalloissa jo kymmeniä vuosia asunut taiteilija oli vapaaehtoistyössä Yalen sairaalassa Connecticutissa, kun yksi hoitajista ehdotti, että hän maalaisi seinän. Nyt Nurmen maalaamia seiniä löytyy sairaaloista, vanhainkodeista ja muista laitoksista esimerkiksi Suomesta, Yhdysvalloista ja Italiasta.
– Valkoiset seinät, valkoinen katto, valkotakkiset lääkärit ja valkohiuksiset mummot valkoisissa villapaidoissaan, Nurmi kuvailee.

Väriä rakastavalle taiteilijalle valkoinen tuntuu olevan kuin eräänlainen arkkivihollinen.
– Värillä ja taiteella on parantava voima, Nurmi huomauttaa. Sairaaloiden ja muiden laitoksien liiallisen valkoisuuden hän kokee epäinhimillisenä.

– Väri herättää tunteita, ihmisyyttä. Sitä ei välttämättä tarvita edes paljoa. Voisin vain käydä heittämässä vihreän maalipurkin seinään, ja antaa maalin valua. Toinen voi pysähtyä ihailemaan kaunista sävyä, toinen raivostua sotkusta. 

Lue koko Treffatti-sarjan juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: