Skip to main content

Ratkaiseva päätös kansallispuistosta syntyi yksimielisesti

Teijon kalliomäet pysyvät koskemattomina.  Kuva on Sahajärven viereltä kohoavan Vanhantammenmäen päältä.Teijon kansallispuisto perustetaan.  Eduskunta hyväksyi lakiesityksen myöhään keskiviikkoiltana.
Ratkaiseva päätös syntyi yksimielisesti.

Äänestykseen sitä vastoin jouduttiin isointa kiistakysymystä, metsästystä käsiteltäessä viime viikolla. Eduskunta päätti luvuin 97-71, että hirvieläimiä saa puiston alueella metsästää jatkossakin, mutta nykyisen käytännön sijaan kannan harvennus tapahtuu Metsähallituksen myöntämillä poikkeusluvilla. 

Teijon kansallispuistoon metsästyksestä sorvattu kompromissi  tietää sitä, että kansallispuisto voi sijoittua kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n suojelukategoriaan kaksi eli saada kansainvälisen kansallispuiston statuksen.

Pauli Kiuru (kok) totesi, että alueen käyttökustannukset nousevat 185 000 eurosta noin 200 000 euroon. Perustamiskuluja tulee noin 410 000 euroja.
– Ympäristövaliokunnassa saatiin se kuva, että matkailun, yritystoiminnan ja työllistämisen kannalta investointi ja pienet lisäkulut ovat perusteltuja.

Aloitteen tehnyt Hannu Paunila oli perjantaina tyytyväinen hankkeen etenemisestä.
– Pullo Bollingeria on hankittuna.

Paunilalle päätös oli pitkän työn tulos.
– Kahden ja puolen vuoden vääntöhän tässä on sen jälkeen käyty.

Ajatus kansallispuistosta alkoi itää Paunilan kauhistuttua retkeilyalueella tehtäviä hakkuita.   Kansallispuiston status tarkoittaa sitä, että hakkuut nykymuodossaan alueella loppuvat.
– Kun puusto saa olla ja kasvaa, se vaikuttaa osaltaan myös hirvitilanteeseen, Paunila uskoo.
– Puuston kasvaessa hirvet ja metsästyspaine siirtyvät toisaalle.
Teijolla on ajelutettu parin vuoden aikana koko joukko päättäjiä,   muun muassa silloinen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) vietti alueella koko päivän keväällä.

Paunila toteaa ammattinsa auttaneen hankkeen läpiviemisessä.  Hänellä on arkkitehtinä pitkä kokemus kaava-asioista.
– Tämähän on alueiden käytön suunnittelua.  
Samaa hän mietti eduskunnan lopullisen päätöksen alla.  Kirjakkala olisi saatava toiseksi ”syöttölinjaksi” alueelle Matildan lisäksi.
– Jatkossa ihmiset ajetaan kahden tukipisteen kautta alueelle.  Kirjakkalan ja Matildedalin välinen yhteys on ehdottomasti parannettava.

Jaa artikkeli: