Skip to main content

Rahat jätettävä laidalle

 

Maa on mustana ja sää leuto, mutta aika varmaa alkaa olla että joulu lähestyy.  Siitä kielivät kuuset, valot ja kyntteliköt – ja se, että jouluostoksia tehdään koko ajan enemmän.  

Lusikkansa joulusoppaan on pistänyt myös Yrityssalo, joka julisti maanantaina  leikillisesti nimetyn Salossapitovelvollisuuden.   Tarkoituksena on muistuttaa siitä, että jouluostoksista mahdollisimman moni tulisi tehdä omassa kaupungissa.
 Kampanja on sukua jo aiemmin lanseeratulle SaloShops-sivustolle, jolle on koottu salolaisten liikkeiden tarjontaa ja uudella  Joulu lähellä sinua- sivustolla esitellään salolaisten pikkuliikkeiden tarjontaa.

Ensi kuulemalta ajatus voi kuulostaa hyvältä.   Toisaalta kokonaisuudessa on yksi hyvin kyseenalainen asia. Kampanja suosituksineen keskittyy nimittäin jokseenkin täydellisesti Salon ydinkeskustaan, ja elävästä keskustasta kertoo myös tiedote.  

Erikoisliikkeitä, pieniä kauppoja ja palveluja on kuitenkin muuallakin, entisissä kuntakeskuksissa, nykyisissä kaupunginosissa.    Hyvin huolestuttavana voidaan pitää suuntausta, jossa reuna-alueiden palvelut jäävät vaille vastaavanlaista vetoapua.   

Totta on, että esimerkiksi Perniö ei voi kaupan palveluiden määrässä kilpailla Salon keskustan kanssa.   Toisaalta asia on myös niin, että taajamasta saa monenmoista palvelua ja  pukinkonttiin pistettävää, eikä kaikkea tarvitse hakea keskustasta.   

Vähintään yhtä tärkeää kuin pitää huoli siitä että rahat pysyvät kaupungissa, on pitää huoli siitä että mahdollisimman paljon ostetaan mahdollisimman läheltä.    Siitä puhuminen olisi kaupunginkin tehtävä, jos kauttaaltaan asutun kaupungin ajatuksesta ja vihreistä arvoista vielä halutaan pitää kiinni.

Syksy syksyn jälkeen

Mustaan maahan ja pimeään aikaan  liittyy poliisinkin maanantainen tiedote, jossa jokasyksyiseen tapaan muistutetaan heijastimen tärkeydestä.

Merkillistä on, että asiasta pitää vuosi vuoden jälkeen sanoa.  Heijastin kuuluu samaan ilmaisten henkivakuutusten sarjaan kondomin kanssa; kumpaisiakin jaetaaan ilmaiseksi joka kokoisina ja värisinä tuhatmäärin  joka vuosi.  Käyttämättä tarvittaessa jättää vain se, jolle omasta hengestä tai terveydestä ei ole niin väliksi.  

Läheisillä ja vastapuolilla tosin voi olla asiasta eri näkemys.

Jaa artikkeli: