Skip to main content

Rahaa yhdistyksille, löytöjä kävijöille

Markkinoista on iloa niin myyjälle kuin ostajalle

Jerry Siren (vas), Samuli Säteri, Mia Säteri, Reijo Siren, Heta Nyberg ja Nomi Nyberg lähtivät Laurin markkinoille hetken mielijohteesta. Markkinoilla myydään “krääsää”, sanoo moni. Näin voi tietysti ollakin, mutta paikallisten yhdistysten tuotteet eivät ole kiinalaista halpatuotantoa. Ne ovat useimmiten omasta uunista juuri pois otettua tuoretta tavaraa. Jokavuotiset Laurin markkinat muodostavat yhdistyksille merkittävän varainhankintakeinon.
– Meillä on leivonnaisia, kahvia, ternimaitoa ja arpoja, esitteli Perniön reumayhdistyksen puheenjohtaja Tapani Kaitala.
Yhdistyksellä on vain reilut 60 jäsentä, eikä nuoriakaan tahdo saada toimintaan mukaan. Silti yhdistys haluaa pysyä itsenäisenä Salon yhdistyksen kosiskeluista huolimatta. Laurin markkinoiden sekä pääsiäis- ja joulumyyjäisten tuotoilla pystytään aina avustamaan muutaman potilaan sairauskuluja vuosittain.
– Muutaman satasen vuodessa pystymme avustamaan kuitteja vastaan. Noin 20 ihmistä tekee talkootyötä yhdistyksen hyväksi. Kaupungilta emme ole enää edes yrittäneet saada avustuksia, kun se on ollut niin vaikeaa, mainitsee yhdistyksen entinen puheenjohtaja Tapani Oksanen.
Avustusten lisäksi panostetaan virkistykseen, esimerkiksi teatterimatkoihin. Tänä vuonna käytiin katsomassa Teijolla Pirturantaa.
Perniön Rintamaveteraanien teltta oli pystytetty muista erilleen Erveläntielle.
– Tähän väliin piti tulla joitain muita, mutta olivat kai sitten peruuttaneet, arvelivat Elvi Lähtinen, Salme Fagerström ja Ritva Korpinen.
Rintamaveteraanien myyntipiste toimi naisvoimin, ja monenlaista oli juuri ennen markkinapäivää ehditty valmistaa: pikkuleipiä, pullia, karjalanpiirakoita, munkkeja ja perinteistä pastanttipuuroa. Leivonnaisista poikkeava myyntiartikkeli oli saunavihdat, jotka oli saatu lahjoituksena.
– Hyvin on kauppa käynyt. Näistä saaduilla rahoilla hankimme veteraaneille esimerkiksi apteekin lahjakortteja ja jalkahoitoja. Joistakin satasista on kyse.

Paikallishistorian oppitunnilla

Vaikka olisi asunut Perniössä kauankin, seudun rikas historia on saattanut jäädä huomiotta. Mikäli Perniön historiaa ei ole tullut päntättyä kirjoista, Laurin markkinaviikonlopun sunnuntaina jo pitkään järjestetty kotiseutuajelu täyttää vajetta nopeasti puolessatoista tunnissa. Tällä kertaa paikallishistorian oppitunnille oli kysyntää, sillä noin 30 paikan bussi oli täpötäynnä. Tänä vuonna vuorossa oli Perniön läntinen kierros, viime vuonna kierrettiin itää.
– Periaatteessa kolmannenkin kierroksen voisi vielä tehdä, mutta silloin tulisi päällekkäisiä osia, kertoi kierroksen opas, kotiseutuneuvos Antero Peijonen.
Peijonen veti vielä 2000 -luvun alussa noin kymmenen Perniön kierrosta vuodessa seudun ulkopuolelta tuleville matkailijoille. Nykyään hän vetää satunnaisesti Perniön kotiseutuyhdistyksen nimissä Perniön opastuksia.
– Muualta tulevat ryhmät hoitaa yleensä Salon opaskilta. Sen puheenjohtaja Tanja Bergroth tuntee alueen todella hyvin, kehui Peijonen.

Lue lisää painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: