Skip to main content

Salon sosiaali- ja terveyslautakunta teki viime viikon kokouksessaan isoa joukkoa koskevan päätöksen. Kaupunki alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille salolaisille. Tavoitteena on vähentää vahinkoraskauksien ja raskaudenkeskeytysten määrää. Jälkimmäisessä tilastossa Salo on valitettavan korkealla sijalla.

Aihe on mielipiteitä jakava. Epäilemättä moni on edelleen sitä mieltä, että jos kokee olevansa valmis seksiin, on valmis myös hoitamaan itse ehkäisyn kuntoon.

Tämäkään asia ei toki mene kuin unelmamaailmassa; ehkäisyn hankkimisen tiellä voi olla monta mutkaa tai estettä eikä hinta aina ole vähäisin. Luonto ajaa tikanpojan puuhun 2000-luvullakin, ja tällöin ehkäisyn olisi oltava kunnossa. Jos asiaa voidaan sillä avittaa, että kaupunki tulee vastaan, hyvä niin.

Samansuuntainen on kehityksen kulku muuallakin kuin Salossa; ilmaista ehkäisyä tarjoaa jo varsin moni kunta ja kaupunki.

Salon sosiaali- ja terveyslautakunnan listalla perusteet on varsin selvästi kirjattu. Ne ovat niin taloudellisia kuin inhimillisiäkin. Yhden ei-toivotun raskauden rahallinen hinta kaupungille on iso ja harva kai miettiikään, millainen määrä euroja tätä kautta kuluu, vaikka kaupungin rahankäyttö muuten useinkin herättää närää ja kritiikkiä. Panostus maksuttomaan ehkäisyyn on näin myös taloudellisesti perusteltu ratkaisu.

Vielä tärkeämpää on tietysti päätöksen inhimillinen puoli: ei-toivottu raskaus tai raskaudenkeskeytys eivät ole nuorelle helppoja asioita ja ne voivat olla peruuttamaton taitekohta elämässä. Yhtä lailla riskinä ovat sukupuolitaudit, joiden leviämisen estämiseen päätös myös osaltaan tähtää.
Jos päätös parantaa tilannetta näiltä osin, se oli hyvä päätös ja huolenpitoa – ei suinkaan vastuuttomuuteen kannustamista.

Jaa artikkeli: