Skip to main content

Radioamatöörien harrastus on myös poikkeustilanteiden turva

Piippipipipiippippiip… Näyttelijänä paremmin tunnettu Pertti Koivula sähköttää omaa lähetintunnustaan radioaalloille. Sieltä se on muiden radioamatööriharrastajien havaittavissa. Vähän myöhemmin hän päätyy havainnoimaan muiden sähköttämiä tunnuksia.
– Tuo on hollantilainen…tuo amerikkalainen…tuo on ruotsalainen… ja tämä venäläinen.

Sunnuntaina saatiin entisellä Perniön kunnantalolla tutustua radioamatööriharrastukseen. Valtuustosalissa suhisi ja piipitti tavalla, josta keskivertokansalainen eri ymmärrä mitään ilman perehdytystä.
– Siksi päätimmekin järjestää radiorallin, joka tuo harrastusta tutuksi eri paikkakunnilla, kertoi Merja Koivaara Suomen Radioamatööriliitosta.

Harrastajat tekevät myös palveluksen yhteiskunnalle kehittäessään ja varmistaessaan poikkeusolojen tietoliikenneyhteyksiä.
– Vaikka kaikki kaapelit napsautettaisiin poikki, niin radio toimii edelleen, huomauttaa Pertti Koivula.

Menneinä vuosikymmeninä ystävystyminen radioaalloilta löytyneiden ulkomaalaisten kanssa korostui, koska muita mahdollisuuksia yhteydenpitoon ei ollut.
– Tavallista oli hankkia ensin yhteyksiä radion kautta ja sitten ryhtyä joidenkin kanssa kirjeenvaihtoon. Minulle on erityisesti jäänyt mieleen yksi poika Sarajevosta, koska en edelleenkään tiedä, miten hänelle kävi sodassa, kertoo Pertti Koivula.

Jaa artikkeli: