Skip to main content

Pysäyttävää taidetta Villissä

Sampsa Sarparannan töissä voi nähdä tuttuja maisemia.15

Sampsa Sarparannan taidenäyttely Kulttuuritalo Villissä kuljettaa katsojan tunnetilasta toiseen. Sarparannan taideteoksissa ihmiset tuodaan lähelle katsojaa. Maisema on tärkeä elementti maalauksissa, mutta ihminen on työn keskiössä. Näyttelyn maalauksissa ihmiset eivät hymyile tai naura. Ihmisten katse on intensiivinen, se pysäyttää ja haastaa katsojan.

–En halua päästää katsojia helpolla, Sarparanta naurahtaa.

Taidenäyttelyn työt eivät ole pölyttyneet vuosia varastossa, sillä taiteilijalle on tärkeää, että esillä olevat työt ovat uusia. Lähes kaikki työt onkin tehty parin kuukauden aikana, viimeisin juuri ennen avajaisia.

Ilmapallo on esillä monessa maalauksessa. Sarparannan tytär seisoo maalauksissa pellolla ilmapallo kädessään. Taustalla näkyy monelle perniöläiselle tuttu maisema, Saurun koulua ympäröivät pellot ja koulutie. Näyttelyssä voisi olla myös samanlainen maalaus vuosien takaa, mutta tällä kertaa pysytään tässä ajassa.

–Maalasin kymmenen vuotta sitten kuvan tyttärestäni, joka oli silloin alakoululainen. Oli kaunis kesäpäivä ja hänellä oli kädessään ilmapallo. Nyt halusin taltioida saman hetken uudelleen, kun tytär tuli täysi-ikäiseksi, Sarparanta kertoo.

Ilmapallo valikoitui useampaan työhön siksi, että sen merkitys on monella tapaa symbolinen. Toisaalta pallo kuvastaa vapautta, mutta se on kovin herkkä menemään rikki.  Toiveet ja unelmat ovat ilmapallossa. Taiteilija vertaa ilmapalloa myös sosiaaliseen mediaan.

–Netissä halutaan antaa tietynlainen kuva omasta elämästä, sellainen kiillotettu puoli arjesta. Some on kuitenkin kupla, kun se puhkeaa, nähdään tavallinen arki kaikkien filttereiden takaa.

 

Juttu jatkuu seuraavassa lehdessä!

 

Pysyn toivossa -näyttely Kulttuuritalo Villissä 9.4.–8.5.

Avoinna: ti -pe 14–17.30, la-su 11–15. Vapaa pääsy.

Näyttely esillä myös verkossa: https://sampsasarparanta.fi/works/

 

 

 

Jaa artikkeli: