Skip to main content

Puhdas uimaranta ei ole itsestäänselvyys

Eteläisessä Salossa ei ole pulaa uimapaikoista. Paikalliset tietävät asuinpaikkansa läheltä monia syrjäisiä poukamia, joissa voi pulahtaa virkistävään veteen ilman muiden seuraa. Toisaalta seudulla on myös monta palveluja sisältäviä uimarantoja, joissa pääsee saunomaankin tiettyinä aikoina. Myös pientä purtavaa voi ostaa.
Tärkein asia uimapaikassa on kuitenkin veden ja rannan kunto. Jos vedessä on sinilevää, muoviroskia tai ranta on muuten epäsiisti, se ei houkuttele viihtymään kesäisessä luonnossa.
Etenkin muista maista kesällä saapuvat matkailijat ovat viehättyneitä suomalaisen luonnon koskemattomuudesta ja melko vapaista liikkumisoikeuksista. Tämä on selvä valttikorttimme, jota emme kuitenkaan voi pitää itsestäänselvyytenä.
Rantojen suojeluun on panostettava, jos aiomme säilyttää seudun uimapaikat myös tulevaisuudessa nykyisessä varsin hyvässä kunnossaan. Meidän on tehtävä kaikkemme estääksemme vesien ja rantojen pilaantuminen, oli kyse sitten meri- tai järvivesistä.  
Vähintä, mitä yksittäinen uimari tai perhe voi tehdä: rannalle ei jää käynnin jälkeen mitään.
Keskikesä tarjoaa mainion mahdollisuuden käydä katsastamassa myös sellaisia rantoja, joihin ei ole vielä tutustunut. Tiistaina Mathildedaliin veneellä saapunut perhe lähti retkelle Förbyn rantaan. Lämpimästä ja tyynestä säätä huolimatta rannalla ei ollut muita. Ovatko muut harrasteet vieneet uinnin ja rantaelämän paikan kesänvietossamme?
Tänä vuonna uimavedet lämpenivät poikkeuksellisen aikaisin, joten veden kylmyyttä ei voi syyttää sen välttelystä. Vesistä ja rannoista kannattaa nauttia nyt.

Jaa artikkeli: