Skip to main content

Provinssi luottaa puheen voimaan

Eija Suomela ja Ella Valanne istuvat tyylikkään kartanon terassilla keskustelemassa kulttuurista.

Teatteri Provinssin uusin taidonnäyte Hannes Suomisen ohjaama Mestari saa ensi-iltansa päänäyttämöllä huomenna perjantaina. Katsojat ovat usein tottuneet näkemään Provinssissa huumorilla höystettyjä näytelmiä ja tarinoita, joiden kantavana voimana on ollut tarinan lisäksi musiikki.

Mestari näyttää katsojille uudenlaisen puolen teatterista, kun näytelmässä katsojan huomio keskittyy vahvaan dialogiin ja tarinan voimaan.

–Minun mielestäni tämä on teatteria parhaimmillaan, Suominen toteaa lyhyesti.
Daniel Kehlmannin alkuperäistekstiin perustuva Mestari on tarina nuoresta kirjailijasta, joka etsii uutta inspiraatiota taiteelliselle uralleen ja hakeutuu kokeneen kirjoittajan mentorointikurssille.

Suominen kertoo, että näytelmä laittaa ihmiset pohtimaan syvällisiä kysymyksiä taiteeseen liittyen.
Näyttelijät kokevat, että näytelmä sopii täydellisesti juuri tähän maailmanaikaan, sillä tarinassa puhutaan paljon kulttuurin roolista ihmisten elämässä.

Näytelmässä kokenutta mentoria esittävä Erik Suomela toteaa, että näytelmä saa hänet miettimään myös omaa rooliaan kulttuurin kentällä.

–Nykyään puhutaan paljon siitä, kuinka tärkeää kulttuuri on. On hyvä tuoda esille tämän alan epävarmuus ja se näkökulma, että kuka lopulta päättää, mikä on hyvää tai huonoa taidetta ja kulttuuria?

Tarinan näytelmäkirjailijaksi pyrkivää Martinia esittävä Jussi Vänttinen kokee henkilöhahmoissa olevan sellaista syvyyttä, mikä kiehtoo näyttelijän lisäksi varmasti myös katsojia. Eija Suomela puolestaan esittää näytelmässä mentoriohjelman vastuuhenkilöä. Kokenut näyttelijä kertoo, että Mestari haastaa hänet itsekin keskittymään roolihahmoonsa eri tavalla kuin ennen.

–Oli tosi tervetullutta hypätä tällaiseen vakavampaan rooliin, kun olen aiemmin tottunut esittämään eläväisiä rooleja. Kun musiikkia ei ole näytelmässä ollenkaan, olen miettinyt, että nyt on kyllä erilainen maailma lavalla.

 

Lue koko juttu tämän viikon lehdestä!

 

Jaa artikkeli: