Skip to main content

Pikkujätti-turnauksen ottelukaavio on satojen matsien palapeli

Pikkujätti-turnauksen sävelet alkavat olla selvät. Jyrki ja Hanne Nurmen edessä pöydällä ovat viikonlopun ottelukaaviot.Jyrki Nurmi pistää pöydälle paperin poikineen. Maallikolle ensimmäiset arkit eivät sano yhtään mitään; ruudut ovat täynnä lyhenteitä ja numeroita. Seuraavissa on jo vähän tutumpaa kamaa; osan lyhenteistä voi tunnistaa urheiluseuroiksi. Jyrki ja Hanne Nurmi ovat olleet jollain tavalla mukana jokaisen Pikkujätti-turnauksen järjestelyissä. Tänä vuonna turnaus järjestetään 27.kertaa. 

Pöydällä olevat aivan mahdottomat ja hiukan ymmärrettävämmät paperit ovat osa turnausjärjestelyjen sellainen osa, joita harva ehkä tulee ajatelleeksi. Siinä, missä Hanne Nurmi on jo pitkältä ajalta tuttu kisakansliasta, Jyrki Nurmi apureineen on vastannut jo vuosia ottelukaavion tekemisestä. Kyseessä on melkoinen palapeli.

Turnaukseen ilmoittautuminen on päättynyt jo helmikuun alkupuolella. Tämän jälkeen pöydällä on lista osanottajista, tänä vuonna 48 joukkuetta seitsemässä eri sarjassa. Kaikkiaan viikonlopun aikana pelataan 114 ottelua, jotka kaikki olisi pistettävä kaavioon paikalleen.
–Suurimmasta sarjasta lähdetään liikkeelle ja yritetään sovittaa sen pelit ensin kahdelle päivälle, selostaa Nurmi.
Muuttujia on paljon; joka joukkueelle pitäisi esimerkiksi saada vähintään neljä peliä, saada riittävästi vapaita vuoroja pelien väliin, tarvittaessa pitäisi varata myös aikaa kulkemiseen koululta toiselle. Ruokataukokin pitäisi saada päivään mahtumaan kaikille, ja yhtenä tavoitteena on pidetty myös, että joka joukkue saisi pelata myös liikuntahallissa.

Hanne Nurmi näyttää listaa, joka kertoo, miten monista palasista turnaus koostuu. Vain osa kokonaisuutta on se, että pelikentällä ja sen laidoilla on oikea määrä oikeita ihmisiä. Lisäksi tarvitaan koko joukko muita ihmisiä, esimerkiksi valvojia, kahvilanpitäjiä ja siivoaminenkin olisi jonkun tehtävä. Hanne Nurmi puolestaan tietää., että kisakansliassa on parempi olla varustautunut siihen, että valmentajilta tai huoltajilta voi kiperiäkin kysymyksiä.
Pikkujätti-turnausta pelataan tulevana viikonloppuna sekä lauantaina että sunnuntaina. Pelipaikkoina ovat liikuntahallin lisäksi Kirkonkylän koulu, entinen lukio sekä yhteiskoulun sali.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: