Skip to main content

Pienten omenoiden sato kypsyy aikaisin

Heikki Teiro näyttää, millaista satoa Kuningatar Silvia tänä vuonna suo.Omenasato on kypsymässä tänä vuonna harvinaisen aikaisin. Ensimmäiset lajikkeet ovat jo syöntikypsiä ja syynä poikkeusaikatauluun on kesän lämpimyys.
–Kukinta-aika oli lyhyt. Lämpösummahan aikataulun lopulta määrää ja nyt sato kypsyy melkein turhankin aikaisin, toteaa erityisasiantuntija Tuija Tanska Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Omenoita kypsyy lukumääräisesti paljon, mutta yksittäiset hedelmät ovat pieniä.
–Raakileet jäävät pieniksi ja paljon on myös pudonnut maahan, sanoo Tanska.
–Tämä on kaikille viljelykasveille jonkinasteinen katovuosi. Ammattiviljelmillä kastellaan, mutta pieniä ovat omenat niilläkin, Tanska toteaa.

Samansuuntaista puntaroi Heikki Teiro, jonka pihalla Perniössä kasvaa kaikkiaan viiden lajin omenoita.
–Ei ihan vielä kypsää, hän toteaa maistettuaan Valkeaa kuulasta.
Seuraavassa puussa kaneliomenat ovat jo valmiita. Puut eivät suorastaa notku, sillä vaikka omenoita on paljon, ne ovat pieniä.
–Ja paljon niitä on saanut viedä peuroille. Se on omenan keino selvitä kuivuudesta, että se tiputtaaa hedelmiä, Teiro puntaroi.

Tuija Tanska arvioi, että omenat eivät ole ihan yhtä rapsakoita kuin vaihtelevampana vuotena. Viileiden ja lämpimien säiden vaihtelu olisi myös vahvistanut omenoiden väriä.
–Viime vuonna oli toisella lailla yksitoikkoinen sää ja siloinkin peiteväri jäi hailakaksi.
Erityisasiantuntija toteaa, että myöhäisemmät lajikkeet voisivat vielä ottaa vähän kokoa, jos kypsyminen nyt hidastuisi.

 

Jaa artikkeli: