Skip to main content

Perniön oma kultaseppä vaihtoi toimistotyön vasaraan

Saila Halonen kertoo, että nuoret käyttävät nykyään ahkerasti koruja.Perniön Korjärventiellä sijaitsee punainen talo, jonka kellarista saattaa kuulla kilkatusta. Saila Halonen valmistui vuonna 2012 kultaseppäartesaaniksi ja yrityksensä, JarKus Designin, hän pisti pystyyn tänä kesänä.
Laurin markkinoiden aikaan Sailalla oli korunäyttely kampaamo Stailissa. Hänen oli tarkoitus aloittaa korujen myynti jo aiemmin, mutta hän sai tekijäleimat vasta juuri ennen Laurin markkinoita.
–Kun hopeakoru painaa yli 10 grammaa, siinä on oltava sekä tekijä- että pitoisuusleima. Kultakorun raja on yksi gramma. En ole aiemmin laittanut koruja myyntiin, sillä leima on puuttunut.
Ennen kultaseppäartesaanikoulutusta Sailalla oli takanaan 22 vuotta erilaisissa tehtävissä Nokialla. Viimeiset neljä vuotta hän teki prosessikehityspäällikön töitä. Saila järjesti koulutuksia ja oli suodattimena it-väen ja käyttäjien välillä. Hänen tehtävänään oli varmistaa, että kaikki ymmärtävät tehtävät.

Sailan koruissa käytetyt lasihelmet ovat nuutajärveläisen lasitaiteilija Jenni Sorsan puhaltamia. He tekivät sopimuksen yhteistyöstä, sillä haluavat tukea suomalaista käsityötä.
–Puhallettuja lasihelmiä ei ole kahta samanlaista.
Yksilöllisiä ovat myös Sailan valmistamat korut. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta korut ovat uniikkeja. Joitain asiakkaiden tilaamien korujen ideoista Saila on pyytänyt luvan hyödyntää jatkossa.
–Eräs asiakas tilasi karhun kallon ja kynnen muotoiset kalvosinnapit. Ihastuin ajatukseen ja pyysin, jos voisin tehdä kynsiä tuotantoonkin.
Saila kuvailee töitään yksinkertaisiksi, mutta näyttäviksi. Usein yhtä työtä tehdessään hän saa idean seuraavaan. Näin syntyy helposti myös korusarja.

 

Lue koko Treffatti-sarjan juttu viikon 33 painetusta lehdestä.

Jaa artikkeli: