Skip to main content

Perniön museon ikkunat entisöidään yksi ruutu kerrallaan

16.2.202322 helmikuun, 2023Uutiset

Marika Mattila ja Mika Rautio rakastavat ikkunoiden pieniä yksityiskohtia. Perniön museon ikkunoissa kaksikon katse kiinnittyi heti pieneen somaan tuuletusikkunaan.

Ikkunaentisöijät Marika Mattila ja Mika Rautio seisovat Perniön museon edessä ja katselevat nykyistä työmaata. Kuluvan vuoden aikana kaksikko entisöi kaikki museon ikkunat entiseen loistoonsa. Ensimmäiset ikkunat saatiin kannettua verstaalle tällä viikolla.

–Entisöimme näillä näkymin pelkästään ulkoikkunat, se tarkoittaa 200 ikkunaruutua, Rautio laskee.

Työtä on paljon, mutta onneksi itsenäisinä yrittäjinä työskentelevät Mattila ja Rautio päättivät ryhtyä projektiin yhdessä. Molemmat kertovat, että alalla riittää töitä niin paljon, että kenenkään ei tarvitse kilpailla toisen saman alan yrittäjän kanssa.

–Vaikka emme olisi samassa projektissa mukana, voimme silti soitella toisillemme ja kysellä vinkkejä omiin projekteihimme. Pyrimme tekemään kaikki isommat työt yhdessä, koska me olemme hyvä tiimi, Mattila kehuu.

Rautio kertoo, että yhden ikkunakokonaisuuden korjaamiseen voi kulua aikaa noin 15–20 tuntia. Entisöinnissä on monta erilaista työvaihetta ja pienetkin asiat voivat viedä yllättävän paljon aikaan.

–Meillä on kova työ etsiä esimerkiksi ikkunoihin sopivia samanlaisia ruuveja, kun täällä on alun perin käytetty. Suomessa vastaavia ruuveja myydään vain muutamassa paikassa, Rautio kertoo.

Ensin täytyy kuitenkin selvittää, missä kunnossa kaikki ikkunan eri osat, kuten vanhat ruuvit ovat. Mitään ei uusita turhaan. Jos vanhat ruuvit ovat vielä käyttökelpoisia, ne laitetaan takaisin paikoilleen.

 

Ensi viikon lehdessä lisää juttua kaksikosta ja mielenkiintoista tietoa entisöinnin eri vaiheista.  

Jaa artikkeli: