Skip to main content

Perniön kirjaston automatisointi potkaistaan käyntiin tammikuun aikana

Håkan Wickström toivoi tiistaina, että saisi sukututkimuksesta kertovalle kirjalle lisää lukuaikaa. Automaatin avulla muualta lainatun kirjan laina-aikaa ei olisi saanut jatkettua, joten henkilökunnasta oli korvaamaton apu. Wickström on tyytyväinen, että henkilökunta palvelee kävijöitä myös omatoimikirjastossa.

Perniön kirjaston automatisoinnin suunnittelu alkaa vielä tämän kuun aikana.
Salon kaupungin kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lind kertoo, että Perttelin ja Perniön kirjastojen tilannetta on tarkoitus kartoittaa samaan aikaan.
Työt alkavat konkreettisesti niin, että sähköasentajat tulevat tekemään kuluvalvontaan liittyviä töitä.
–Kameravalvontaa varten tarvitsee laittaa kaapeloinnit kuntoon. Perniön kirjastossa täytyy myös katsoa, miten ja mihin saadaan laitettua lukulaite, jonka avulla ihmiset pääsevät jatkossa kirjautumaan ja kulkemaan kirjastoon myös silloin, kun toimipiste on muuten suljettuna.

Vielä ei tiedetä, täytyykö kirjaston ulko-ovet uusia.
Kaapelointityöt eivät Lindin mukaan kestä kauaa, mutta kaikkien muutostöiden lopullista aikataulua on vielä mahdotonta tietää.

Perniössä on hyvä tilanne siksi, että kirjastossa on jo käytössä muun muassa kirjojen lainaamiseen ja palauttamiseen tarkoitettu automaatti, joten kaikkea ei tarvitse lähteä automatisoimaan alusta loppuun saakka.
–Aikataulu riippuu paljon siitä, kuinka nopeasti tavarantoimittajat saavat tänne tarvikkeet töitä varten valmiiksi. Korona ja Ukrainan sota ovat viivästyttäneet tilannetta siinä mielessä, että joidenkin komponenttien saatavuudessa voi olla ongelmia ja toimitusajat voivat venyä. Olen kuitenkin toiveikas, että saamme projektin valmiiksi tämän vuoden aikana, koska pääsemme aloittamaan työt jo heti vuoden alussa, Lind kertoo.

Vaikka muutostöiden myötä kirjastosta tulee omatoimikirjasto, Lind haluaa korostaa henkilökunnan merkitystä myös tulevaisuudessa.
–Vaikka joitain asioita automatisoitaisiin, henkilökuntaa ei missään nimessä vähennetä. Kirjoja pitää edelleen hyllyttää ja kokoelmiin tilata lisää uusia kirjoja. Tässäkin työssä ihmiset ovat korvaamattomia.

 

Jaa artikkeli: