Skip to main content

Perniön ruukkikylille Vuoden kylä-palkinto

Vuoden kylä 2011 -palkinnon saavat Teijon alueen neljä kylää.

Teijo, Matildedal, Mutainen ja Kirjakkala saivat yhteisen palkintonsa paikallistoimijoiden Lokaali-juhlaseminaarissa Pohjassa sunnuntaina.

Valtakunnallinen palkinto on jatkoa menestykselle, Teijon alueen kylille myönnettiin jo aiemmin maakunnallinen palkinto. Erityisesti raati antoi tunnustusta sille, että kylistä on pidetty pontevasti yhteyksiä kaupungin suuntaan.

Suomen kylätoiminta ry:n puheenjohtaja, professori Eero Uusitalo toteaa, että kylien merkitys osana hallintoa tulee jatkossa vain kasvamaan.
– Salon aluetoimikunnat ovat vasta harjoittelua. Kylillä pitää olla selkeä tehtävä, niille annetaan kaupungin kassasta pesämuna ja muistakin kassoista ne saavat rahaa.

Toinen iso asia palkitsemisen takana oli uudenlainen organisaatio: toiminta on jaettu eri tiimeille, ja kun mukana on neljän kylän ihmisiä, tekijöitä on riittävästi.

Teijon alueen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Salmivaara toteaa, että tekeminen ei suinkaan lopu palkinnon myötä vaikka tilanne parhaillaan näyttääkin hyvältä: koulussa on 40 oppilasta ja päiväkodillekin on lupailtu remonttirahaa. Lähivuosina listalla ovat edelleen muun muassa viemäri- ja valokuituasiat.

Eero Uusitalo sanoo, että kunnollinen laajakaistayhteys kuuluu joka taloon. Teijo poikkeaa muista kylistä siinäkin, että kylään muutetaan myös töiden perässä. Useammin kuvio on se, että kylässä asutaan ja töissä pendelöidään jopa kymmenien kilometrien päässä.
– Kylätoiminta voi joskus näyttäytyä vaan puolustustaisteluna. Teijolla ei ole takerruttu siihen vaan suunnattu katseet tulevaisuuteen, kehaisee Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta.

Jaa artikkeli: