Skip to main content

”Perniö maksaa kovaa hintaa”

Perniön lukion kohtalo nousi ykkösaiheeksi tiistaina viimeisessä Salon sopeuttamisohjelmasta järjestetyssä kuntalaistilaisuudessa.

Lukion toiminta on katkolla vuonna 2017. Ratkaiseva tekijä on se, säilyykö pienten lukioiden erillinen valtionosuus ennallaan.  Perniön lukio on ainoa Salossa tätä valtionosuutta saanut lukio.
– Mutta Salo on iso kaupunki, ei voi olla niin, että on vain kaksi lukiota keskustan tuntumassa, kritisoi särkisalolainen Riikka Levonen suunnitelmia.

Lukion rehtori Maija Syrjäläinen totesi ymmärtävänsä laatuseikkojen ohella talousasioiden painon, mutta pyöritteli lukuja myös uuteen järjestykseen. Lukion muutto yhteiskoulun tiloihin tehosti toimintaa, ja ilman lukiota yhteiskoulun laskennalliset kulut pompahtaisivat Syrjäläisen mukaan takaisin aiemmalle tasolleen.

Kati Hurme-Leikkonen penäsi tietoa siitä, millaisia vaikutuksia leikkauksilla on kymmenen-kahdenkymmenen vuoden päästä.
– Perniö maksaa nyt kovaa hintaa.
Apulaiskaupunginjohtaja Kai Saarimaa ei pitänyt hyvänä tapaa laskea vaikutuksia kaupunginosittain.

Tiistaina perniöläisille esitellyt luvut ovat tutut: Salon ongelmien taustalla on työpaikkakato ja tätä kautta syntyneet aukot niin yhteisö- kuin kunnallisveronkin tuottoon. Nyt tavoitteena on kymmenen miljoonan euron säästöt ja hyvinvointipalveluiden osuus on tämä summa lähes kokonaan.
Yksi iso asia on erikoissairaanhoito, jonka kulut kasvavat kolmisen miljoonaa euroa vuodessa.

Valtiontalouden puolella tavoitteena on kuroa kiinni jopa kymmenen miljardin euron kestävyysvaje. Karkeasti asukasmäärittäin jyvitettynä tämä tarkoittaa Salolle noin 10 miljoonan euron lisäkuristusta. Tämä summa ei kuitenkaan ole mukana nyt puitavassa sopeutumisohjelmassa.
Tiistaina askarruttikin, mistä suuria säästöjä enää revitään, kun esimerkiksi hyvinvointipalveluissa tarjolla olevat palvelut ovat lakisääteisiä ja jo hinnaltaan kilpailukykyisiä.
– Se on puhtaaksi kalutun luun kaluamista vielä vaan, kärjisti Kai Saarimaa.
Salon kaupunginhallitus pui sopeutusohjelmaa tulevana maanantaina ja valtuusto kesäkuun alussa.

Jaa artikkeli: