Skip to main content

Pelätty, paha esitys

Perniössä on manailtu terveysaseman lääkäritilannetta pitkään. Lääkärinpestejä on täytetty määräaikaisilla sopimuksilla ja eläkeläisten avulla.

Parin vuoden päästä ei ehkä ole, mitä kirota. Hyvinvointialueen suunnitelmien mukaan Perniöön jäisi vuoden 2026 jälkeen vain sote-piste ilman lääkäreitä.

Tätä ennakoitiin tällä pääkirjoituspaikalla jo syksyllä: Varhan päästä katsoen on varmasti luontevaa niistää lääkäripalvelut valikoimasta siellä, missä niitä tosiasiallisestikin on ollut niukasti saatavilla.

Perniöläisittäin katsoen esitys on kaikkea muuta kuin luonteva: terveysasema on yli 7000 käynnillään ollut lähes yhtä vilkas kuin Kemiön terveysasema.

Väestömäärän lisäksi väestöennuste ilman muuta painaa siellä, missä karttoja piirrellään.

Esitys sapettaa seudulla Perniössä ymmärrettävästi ja Kiskossa huolenaihetta on saman verran: suunnitelmien mukaan sieltä lähtevät kaikki terveyspalvelut.
Perniön palvelutason romahdus närästää epäilemättä myös Särkisalossa. Jatkossa Särkisalosta käytäneen entistä enemmän Kemiössä myös lääkäriasioilla. Siellä soteasema lääkäreineen säilynee jo kielenkin tähden.

Kiinteistöistä ei näillä esityksillä vielä ihmeesti säästy, mutta entä muusta. Käykö toisin kuin toivottiin, jos palvelujen harvenemisen myötä asukkaiden kynnys hakeutua hoitoon kasvaa ja kohta hoidettavana on pikkuvaivojen sijaan aikavampia ja kalliimpia sairauksia.

Juttua varten tehtiin soitto- ja viestikierros: tarkoituksena oli saada paikallisia lapsiperheitä kertomaan tuntemuksistaan muutoksen edessä. Soiteltaessa kävi ilmi, että kovin moni lapsiperhe käy jo vakuutusten turvin yksityispuolella. Onko julkinen puoli tehnyt itsensä jo tarpeettomaksi tälle väestönosalle?

Perjantain infotilaisuudessa korostettiin, että esiteltävänä on suunnitelma, joka vasta myöhemmin menee päätöksentekoon.

Suunnitelmasta kehkeytyviä esityksiä voidaan muuttaa, mutta helppoa keskustelua siitä ei tule. Sote-palvelujen suhteen käy kuin kyläkoulujen kohdalla: poistettava palvelu ei koskaan palaa, vaikka yhtäkkiä jostain tulisi käytettäväksi roppakaupalla rahaa ja työntekijöitä.

Jaa artikkeli: