Skip to main content

Pekka Uusitalo onnistui Suomessa ensimmäisenä tryffelihavupuiden kasvatuksessa

Pekka Uusitalon taimitarhassa varttuu paitsi tryffelihavupuita, myös tutumpia taimia kuten pikkuriikkisiä joulukuusenalkuja.Saisiko olla tryffeleitä päivälliseksi? Maailman kalleimpiin ruoka-aineisiin kuuluvia tryffeleitä on jo pitkään kasvatettu Keski- Euroopassa, mutta Suomessa toiminta on vielä alkutekijöissään. Kiskolainen taimitarhayrittäjä Pekka Uusitalo on äskettäin saanut tiedon Ruotsista, että hänen puuntaimenensa ovat onnistuneesti saavuttaneet symbioosin useiden erilaisten sienten kanssa. Mikroskooppitutkimuksissa selvisi, että symbioosi on Uusitalon taimien kanssa onnistunut ensimmäisenä Suomessa havupuilla.
– Sienirihmastoa laitetaan turpeeseen, jossa puu kasvaa. Sitten vähän ”kidutetaan” puuta, eli ei anneta sille ravinteita totuttuun tapaan. Tavoitteena on, että puu lopulta saa ravintonsa sienirihmastolta, kuvailee Uusitalo.

Häneltä saa ostaa jo tilauksesta tryffelikuusen, tryffelimännyn, herkkutattikuusen ja männynleppärouskun taimia. Lehtipuista tarjolla on tryffelitammea. Ajan myötä puiden läheisyyteen on odotettavissa sieniä. Ihan heti ei kannata kuitenkaan runsasta satoa odottaa. Kuten metsänkasvatuksessa yleensäkin, tähtäimen saa asettaa vähintään kymmenen vuoden päähän.
– Kuutisen vuotta siinä menee, ennen kuin sieniä kannattaa puiden läheisyyteen odotella, ennakoi Uusitalo.

Tryffeleiden tarhamainen kasvatus onnistui ensimmäistä kertaa Suomessa kaksi vuotta sitten Juvalla. Silloin huomattiin, että myös suomalaisissa oloissa tryffeleitä pystytään kasvattamaan. Taimiostosten jälkeen edessä voi tosin olla tryffelikoiran hankinta, sillä tryffelit pysyvät maan pinnan alla monista muista sienistä poiketen.

 

Jaa artikkeli: