Skip to main content

Ylpeydenaihe  tämäkin:  Pelastakaa Lapset-yhdistys julkaisi rapottinsa äitien asemasta hiljakkoin.  Raportin mukaan Suomi on jo toista vuotta peräkkäin mallimaa, maailman paras maa olla äiti.
Raportti olikin aihetta julkaista juuri äitienpäivän alla.  

Vuosittaisessa raportissa äitien tilannetta vertaillaan muun muassa sen perusteella, mikä on lasten ja äitien varhaisen kuoleman riski, koulutustaso ja maan tulotaso.  Suomi sijoittui kaikilla tutkituilla alueilla kärkipäähän.

Aivan sattumalta hyvä sijoitus ei Suomelle tule; esimerkiksi lastenneuvolajärjestelmä ja lasten terveydentilan seuranta pitkälle kouluaikaan asti ovat olleet esimerkki pohjoismaisen hyvinvointivaltion toiminnasta.  
Pohjoismaat ovatkin tilaston kärkipäässä, huonoin tilanne on Afrikassa.  Osaamisesta on kiinni paljon:  muun muassa Afganistanissa yksi avain lasten  ja naisten terveyden parantumiseen on ollut kätilöiden määrän kasvu.

Raportin pitäisi osaltaan muistuttaa siitä, että jotain on tehty oikein.  Erityisen kullanarvoinen muistutus on nyt kahdestakin syystä: Suomessakaan alueellinen tasa-arvo ei toteudu. Esimerkiksi  koululaisten terveystarkastuksista on paikoin tingitty raha- ja resurssipulaan vedoten.

Toinen sivujuonne asiassa ovat ne vanhemmat, jotka jättäytyvät esimerkiksi rokotuskampanjoiden ulkopuolelle. Sammatin viimetalvinen tuhkarokkotapaus oli mallitapaus siitä, mitä seurauksia vääränlaisella oman harkinnan käytöllä voi olla.  Vuosikymmenien hyvät kokemukset rokotuksista, tarkastuksista ja esimerkiksi  ja tiettyjen tautien häviäminen osoittavat kuitenkin, että voittopuolisesti yhteiskunnan toiminta on ollut oikeanlaista

Yhteiskunnan luomat puitteet kuten terveydenhuoltojärjestelmä ovat tietysti vain osa äitiyttä, ne huojentavat hiukan äitiydestä koituvaa kuormaa.
Tosin monet, useimmat äidit sanovat, että samalla kun äitiys tietää valtavaa vastuuta, äidiksi tulemisen tunnetta ei voi sanoin kuvata eikä sitä ylittää.  Ehkä tunne on sama myös ainakin joissain niistä maista, jotka eivät raportin mukaan ole äideille kovin hyviä maita.

Äidin tehtävä on tukiverkoista huolimatta elämänikäinen, yhtaikaa raskas mutta antava.  Siitä hyvästä annetaan sunnuntaina kukat ja kiitokset.

Jaa artikkeli: