Skip to main content

Pajukko vaihtui avoimiin näkymiin Saarenjärvellä

Saarenjärven rannan tuntumassa asuva Janne Salminen tarttui talkoissa raivaussahaan.Saarenjärven rantamat ovat varsin erinäköiset kuin vielä alkuvuodesta.  Saavi-hankkeeseen kuuluvat talkoot aloitettiin pajukon poistolla ja   kaislikossa jään päällä liikkui erikoisen näköinen niittolaite, jota ohjasi hauholainen Jere Sarin. Toimintaa valvoi hänen isänsä, Hot Mill Oy:n toimitusjohtaja Risto Kauhala.
Laite oli omaa tekoa, maailmanlaajuisestikin uniikki Argo 8×8 -amfiajoneuvo. Kauhala itse on Vesijärvi-aktiivi, joka heräsi tosissaan suojelemaan luontoa vuosituhannen alkupuolella.
– Vesijärvellä kaislan talviniitoista on ollut hyviä kokemuksia: kalojen kutupaikkoja on syntynyt lisää ja linnusto on selvästi monipuolistunut. Talvihoidon jälkeen myös kesäniitot on helpompi tehdä.

Projektikoordinaattori Maria Yli-Renko Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta vaikutti tyytyväiseltä tunnelmiin Saavi-hankkeen ensimmäisissä maisemanhoitotalkoissa.
– Täällä on hyvä meininki. Meitä on ollut parin päivän aikana parisenkymmentä henkilöä talkoilemassa, ja saimme hienosti raivattua rantalaitumen avoimeksi.

Ympäristöministeriö rahoittaa 154 000 eurolla hanketta, jonka ensisijaisena tavoitteena on Saarenjärven tilan parantaminen.
– Tarkoituksena on kevään aikana myös aloittaa luonnonhoitosuunnitelman teko alueelle. Tässä tarkennetaan alueen hoitotoimenpiteitä Kiskonjoen Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti, jatkoi Maria Yli-Renko.
Saarenjärvellä tehdään kevään aikana myös viitasammakkoinventointi.
WWF järjestää elokuussa Kiskonjoella talkooleirin, jonka puittessa kunnostetaan myös Saarenjärven aluetta.

Jaa artikkeli: