Skip to main content

Päivin tontut maksavat hoitopaikan tiibetiläisille

Päivi Kirjosen tekemät tontut ovat luonnonmateriaaleja; villaa ja pellavaa.  Ne syntyvät käsityönä,  usein iltaisin telkkaria katsellessa, kertoo Kirjonen.Ensikuulemalta uskomaton, mutta tosi yhtälö on tämäkin.
Perniön Kyynämäentiellä kamarin sohvalla istuvat parikymmentä tonttua takaavat sen, että joukolle köyhiä tiibetiläisiä on ensi vuoden ajan paikka, missä toipua esimerkiksi leikkaushoidosta.
–Hän tässä lähtee Lontooseen ja he Lohjalle, kertoo tontut tehnyt Päivi Kirjonen ilmeikkäästä joukosta.

Kirjonen työskentelee opettajana Salon seudun ammattiopistossa. Vuonna 1995 hän vieraili Intiassa ensimmäisen kerran salolaisten sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa.
Vuonna 2008 Opetushallitus perusti ammatillisille oppilaitoksille Intia-verkoston, jonka tarkoituksena oli lisätä ja syventää suomalaisten koulujen ja yritysten yhteistyötä intialaisten oppilaitosten ja muiden organisaatioiden kanssa. Kirjonen työskenteli verkostossa tehtävänään avittaa opiskelijoita löytämään esimerkiksi vaihtopaikkoja Intiasta.  Verkostotyö päättyi vuonna 2016, mutta Kirjosen halu auttaa säilyi. Hän oli aiemmin tutustunut sairaanhoitaja Tsering Palmoon, jolla oli haave: hän halusi perustaa oman organisaation, joka antaisi sairaanhoidollista apua tiibetiläissyntyisille köyhille ihmisille.
–Meillä oli heti sama käsitys siitä, mitä siellä tarvitaan, Kirjonen kuvaa.

Palmo käynnisti Altruism in action -järjestön, joka toimii NGO-eli non-governmental organisaationa, ei julkishallinnon alaisena.  

Tässä saumassa kuvaan tulevat tontut.  Tsering Palmon tavoitteena on ollut perustaa hoitokoti, jossa esimerkiksi AIIM-sairaalasta tulevat potilaat voisivat viipyä toipumassa ja saada tarvitsemansa hoidon. 
–Päätin, että minä autan sen rahoittamisessa, Kirjonen kertoo.
Hän on kerännyt pieniä summia esimerkiksi myymällä intialaisia käsitöitä. Tuottoa on ohjattu muun muassa lääkehankintoihin.
–Tänä vuonna sitten päätin, että teen todella jotain. Laitoin Facebookiin kyselyn, että olisiko tontuille kiinnostusta. Kolmekymmentäviisi ilmoittautui ja 50 olisi tavoite, kertoo Kirjonen. 

Tonttu- ja käsityönmyyntituloilla maksetaan hoitokodiksi sopivan tilan ensi vuoden vuokra- ja kaasukuluja, lisäksi tulee irtaimistohankintoja kuten sänkyjä.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: