Skip to main content

Paikalliset nuoret haluavat puhua yksinäisyydestä, väkivallan uhasta ja mielen hyvinvoinnista

Saaren Taian toimitusjohtaja Veera Amnelin-Kylämäki toivoo, että nuorten parissa tehtävä työ jatkuu myös tulevaisuudessa.

Perniössä vietettiin maanantaina vuoden mittaisen nuorisotyöprojektin päätöstilaisuutta.

Aseman Lapset ry:n palkkaama Walkers-nuorisotyöntekijä Matti Pääkkönen kertoi yhdessä valtakunnallisen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtelan kanssa, mitä perniöläisille nuorille kuuluu.

–Pääsääntöisesti nuorille kuuluu Perniössä hyvää, mutta pinnan alla kytee. Nuorten kanssa käydyissä keskusteluissa nousi esille sosiaalisessa mediassa kiusaaminen sekä pelottavan ja loukkaavan materiaalin jakaminen esimerkiksi TikTokissa tai muissa nuorten suosimissa sovelluksissa, Lahtela kertoo.

Pieni ryhmä nuoria on vuoden aikana tehtyjen havaintojen mukaan huolestuttavalla tavalla kiinnostunut katu-uskottavuudesta ja halukkaita osallistumaan herkästi muun muassa jengivideoihin.
Ilmiöstä on puhuttu viime aikoina paljon pääkaupunkiseudulla ja isommissa kaupungeissa.

–Kiinnostus ja tällaisen toiminnan ihailu ei tarkoita sitä, että vastaavaa tapahtuisi Perniössä. Täällä ilmiö näkyy niin, että nuoret haluavat esimerkiksi pukeutua katu-uskottavaan tyyliin. Nuorten kiinnostus tällaisia teemoja kohtaan on kuitenkin sellainen asia, mitä kannattaa pitää silmällä, Lahtela korostaa.

Nuorten toiveissa oli saada paikka, jossa voisi ajella rauhassa mopolla.

–Mopokeskustelu näkyy Perniössä myös sosiaalisessa mediassa. Aikuiset kirjoittelevat usein todella rumaan sävyyn nuorista ja se provosoi entisestään nuoria käyttäytymään huonosti. Nuoret huomaavat aikuisten negatiivisen ja epäilevän asenteen heitä kohtaan, eikä se auta keskusteluyhteyden luomisessa ollenkaan, Lahtela kommentoi.

Samalla hän korostaa sitä, että paikallisten aikuisten suhtautumista nuoriin pitäisi saada paremmaksi.
–Kaikkea ei tarvitse sallia, mutta nuoria täytyy yrittää ymmärtää ja kuunnella, Lahtela tiivistää.

 

Lue lisää nuorten kuulumisia tämän päivän lehdestä!

Jaa artikkeli: