Skip to main content

Osuuskuntien jättimäiset viemärityöt jyrähtivät käyntiin

Perniön Tuomarintien penkat rouhaistiin tiistaina auki parin metrin syvyydeltä.  Kari Tuunainen ja Juha Repo valmistelivat tien alitusta Tuohitussa tiistaina.
Raimo Parviainen teki kaivannot molemmin puolin tietä ja Hyvinkään alituspalvelu Oy:n Juha Repo ja Kari Tuunainen jatkoivat poraamalla tien ali kanavan, johon aikanaan pistetään niin viemäriputki kuin valokuitukin.
Kotaladon jätevesiosuuskunnan massiivinen viemäriprojekti alkoi toden teolla  tiistaina ja syksyn aikana on sen puitteissa määrä ehtiä  Tuohitusta  Pohjankoskelle asti.  Tässä ensimmäisessä vaiheessa kaivetaan viemärilinjaa kaikkiaan vähän toistakymmentä kilometriä ja viemäri sekä valokuitu viedään näillä näkymin 23 talouteen.  
Verkostosta tämä on  vain osa, liittyjiä on parhaillaan tiedossa  yli 70.
Osuuskunnista Kotalato ehti toimeen ensimmäisenä. Aivan lähtökuopissa on osuuskunnan viemärihanke myös Lupajalla.  Tarkoituksena on ehtiä kaivaa myös Lupajalla ensimmäiset muutamat kilometrit viemärilinjaa tänä syksynä.
Kotaladon  viemärin kustannusarvio on 1,2 miljoonaa, Lupajan 800 000 euroa.  Vielä mammuttimaisempi on  Kuusjoella perustettu Tiskarlan osuuskunta, jonka projektin kustannusarvio on 1,6 miljoonaa euroa.  Lupajan viemäriin on liittymässä 45-60 taloutta ja Tiskarlaan jopa 220.

Salolainen erikoisuus on osuuskuntien yhteistoiminta, mikä on tuonut muun muassa materiaalihankinnoissa tuntuvaa säästöä.
Taloa kohti maksettavaa tulee runsaat 6000 euroa ja valokuitu maksaa erikseen.
– Aluksi se voi tuntua isolta summalta mikä tähän menee, mutta asenteet muuttuvat kun käydään läpi mitä rahalla saa, toteaa osuuskunnan puheenjohtaja Raimo Rokka.

Kuluissa tukevat niin kaupunki kuin valtiokin, osa hoidetaan kaupungin takaamalla lainalla.

Osuuskuntien toimitusjohtaja Timo Korpinen huomauttaa, että sijoitus tulee takaisin muutamassa vuodessa kaupungille maksettavien jätevesimaksujen myötä.  Verkosto myös siirtyy kaupungille kymmenen toimintavuoden jälkeen.

Jaa artikkeli: