Kun ala kiinnostaa, voi sille kouluttautua monella eri tavalla.
Perniöläinen Marika Björkqvist on ollut tammikuusta asti töissä Kiskon apteekissa. Hän kouluttautuu oppisopimuksella lääketeknikoksi.
Vuoden 2013 ylioppilas löysi yllättäen tulevaisuuden ammattinsa apteekista, kun ei päässyt heti lukion jälkeen opiskelemaan.
–Työkkäri järjesti työkokeilun nuorille työttömille ja minä halusin kokeilla apteekkialaa.
Kolmen kuukauden työkokeilun jälkeen Marika päätti hakeutua opiskelemaan oppisopimuskoulutuksella. Hänelle opiskelumuoto sopii hyvin.
–Jotkut oppivat kirjoja lukemalla, mutta minä opin käytännön työllä. Teoriajaksojen jälkeen suoritan näyttöjä, Marika kertoo.
Teoriajaksoilla Marika opiskelee Turun ammatti-instituutissa, mutta käytännön opiskelut hän tekee Toijan apteekissa. Valmis lääketeknikko hän on vuonna 2016.
Lääketeknikkona Björkqvist työskentelee apteekin apulaisena. Hän ottaa lääkekuormia vastaan, jakaa ja kuljettaa lääkkeitä sivuapteekeille, siivoaa ja työskentelee kassalla.
–Ajattelin kokeilla vähän jotain erilaista. Minua kiinnosti, miten apteekissa toimitaan.
Marika on viihtynyt Kiskon apteekissa hyvin. Asiakkaat ja henkilökunta ovat mukavia.
–Marikalla on rohkeutta tarttua tilanteeseen. Hän on pärjännyt täällä hyvin, vaikka aluksi tuntui, että ala ei ole oikea, apteekkari Valentina Stenberg kehuu.
Työllistyminen alalla on vaikeaa. Marikalle ei ole väliä, missä tuleva työpaikka sijaitsee.
–Kun lääkkeitä alettiin kilpailuttaa, apteekeilla alkoi mennä huonommin. Apteekkari tekee töitä vuorokauden ympäri, kuten Marikakin on huomannut. Tuotteista pitää saada kate, Stenberg miettii.