Skip to main content

Onnellisuuden ministeriö

Näinä kovina aikoina pitäisi Suomessakin tarkkaan katsoa, mihin julkista rahaa pistää. Meillä on kuitenkin ainakin kaksi tahoa, joita tämä ei näytä koskevan. Yleisradio haluaa YLE-veroonsa indeksikorotuksen, ja hallitus kaavailee arktisen ministeriön perustamista. Liekö Sini Saarela toiminut hallituksen innoittajana.

Uusia ministeriöitä perustetaan muuallakin, ainakin Venezuelassa. Populisti Hugo Chavez toimi toistakymmentä vuotta maan johtajana ja onnistui samaan kansansa aika onnettomaan jamaan. Venezuelalla on suunnattomat öljy-, kaasu- ja mineraalivarat. Se myy yksin fossiilisia polttoaineita 70 miljardilla eurolla vuosittain eli reippaasti yli Suomen budjetin. Maa joutuu tuomaan pääosan ruoastaan ja lähes kaikki kulutustavarat.

Venezuelassa on nyt huutava pula bensiinistä ja lähes kaikista muista tärkeistä tavaroista. Maan valuutta on bolívar fuerte eli vahva bolivar. Tätä vahvaa valuuttaa on devalvoitu toistuvasti. Vuosi-inflaatio on tätä nykyä noin 50 %. Dollarin mustapörssi taitaa olla ainoa markkina, joka toimii.

Uudelta presidentiltä Nicolás Madurolta ei kuitenkaan lopu keinot. Hän päätti muutama viikko sitten perustaa uuden ministeriön nimeltään Viceministerio para la Suprema Felicidad del Pueblo eli suomeksi suunnilleen kansan ylivertaisen onnellisuuden varaministeriö. Maduro korosti, että uusi ministeriö on perustettu kunnioittamaan johtaja Chavezin ja valtion perustajan Simón Bolívarin muistoa.

Ministeriön tehtävät ovat moninaiset. Sen tulee toteuttaa kaikki vanhat sosiaaliset uudistukset, jotka edesmennyt presidentti Chavez on joskus luvannut aloittaa. Caracasin kaduilla haastellut tavalliset ihmiset pitäisivät uuden ministeriön asemesta parempana sitä, että kaupoista saisi päivittäin maitoa ja vessapaperia.
Seuraavaksi Presidentti Maduron toivotaan perustavan oluenjuonnin edistämisen varaministeriön. Se saisi kaikki kännikalat onnellisiksi.

Kummallisia ministeriöitä on tarvittu ennenkin. George Orwellin mainiossa kirjassa Vuonna 1984 kansan hallitsemiseen riitti neljä ministeriötä. Ne olivat
-rakkauden ministeriö, joka määräsi laeista ja järjestyksestä, kidutus mukaan lukien,
-rauhan ministeriö, joka käsitteli sodankäyntiä,
– yltäkylläisyyden ministeriö, joka paneutui säännöstelyn ja nälänhätien pulmiin ja
– totuuden ministeriö, joka suolsi propagandaa ja muutti historiaa.
Ja tuntemamme mystinen diktaattori Isoveli eli Big Brother valvoi kaikkea.

On tietysti vähän mautonta verrata kuvitteellisen romaanin tilannetta todellisuuteen. Orwell kirjoitti kirjansa Vuonna 1984 heti toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, ja se julkaistiin vuonna 1949.
Vaikka tarina onkin fiktiota, se otettiin tietyllä suunnalla kuolemanvakavasti, nimittäin Neuvostoliitossa. Kirjan lukemisesta ja hallussapidosta joutui vankileirien saaristoon. Ja vaikka se oli satua vain.

Presidentti Maduron onnellisuuden varaministeriö sai kyllä viime viikolla oivallisen startin. Amerikkalaisen pohatan Donald Trumpin masinoimassa Miss Universum -kisassa voiton korjasi venezuelalainen kaunotar Gabriela Isler.

pajen

Jaa artikkeli: