Skip to main content

Mussaaren koulussa painetaan vielä vuosi täysiä

Mussaaren koulussa oli maanantaina täysi tohina päällä.  Janina Mäkinen opetti Aada Hämäläiselle ja Sampsa Kanervalle perhosbaarin tekoa.
Opinahjon tarina saa päätepisteensä keväällä, mutta arkea painetaan vielä vuosi kuten tähänkin asti.
Tai ainakin melkein, maanantainakin kun oli ohjelmassa hiukan tavallisista oppitunneista poikkeavaa ohjelmaa.
Polku-projekti  vie eri alojen osaajia Salon kouluihin ja sen puitteissa koulutkin lähtevät liikenteeseen.  Kiskontien alue on kuluvan lukuvuoden ajan ympäristöteeman aluetta ja ympäristöpuuhissa oltiin Mussaarella heti viikon alkajaisiksi.  Koko koulu rakensi perhosbaarit, joista on apua perhosille viimeistään keväällä.
– Syksyllä ja keväällä näistä on apua, kun ravintoa on perhosille muuten vähän, muistuttaa  ohjaaja Janina Mäkinen.
Perhosbaarin rakentaminen on kierrätystäkin, ainakin kun se toteutetaan Mussaaren koulun tapaan.  
Perhosbaareja on yhtä monen näköisiä kuin on tekijöitäkin, Mussaarella työt aloitettiin ottamalla tyhjä lasinen lastenruokapurkki. Sen  sisään työnnettiin sopivan tiukka pala vaahtomuovia.  Suulle kiedottiin  tiukasti rautalankaa. Langan päät käännettiin osoittamaan ylöspäin.  Lankojen päihin kiinnitettiin ristiin puutikut. Niihin kiinnitettiin langalla vielä vanhan suihkuverhon kappale sadesuojaksi.  Tikut tukevat kangasta.   
Jippo on ”perhoskalja”, jota maanantaina tehtiin sekoittamalla kotikaljaa, fariinisokeria ja hiivaa.
– Sokeria saa pistää niin paljon kuin sinne sulaa, opasti Janina Mäkinen.
Seos pistetään pariksi päiväksi tekeytymään lämpimään, jonka jälkeen se imeytetään perhosbaarin vaahtomuoviin.     Perhoset ovat makealle persoja ja käyvät baarilla appeella,  samoin monet muut hyönteiset.
Tiistaina varmistui, että Mussaarella vietetään ensi vuonna viimeistä kevätjuhlaa. Oppilasmäärä oli 16, kun alaraja säilyttämiselle olisi ollut 36.  Samoin käy Nurkkilassa, missä oppilaita oli 18.

Jaa artikkeli: