Skip to main content

Museon on pysyttävä Perniön museona

Perniön museossa pitää jatkossakin näkyä, että se on nimenomaan Perniön museo ja varta vasten museoksi aikanaan rakennettu, toteaa Perniön kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Antero Peijonen.
–Se on museo isolla alkukirjaimella, ja esineistökin erityistä.

Kotiseutuyhdistys ja kaupunki ovat istuneet saman pöydän äärellä tammikuussa miettimässä museon tulevaisuudennäkymiä.
Yhdistyksen näkökanta on selvä; museota pitää elävöittää ja kehittää, mutta esillä ollut ajatus Perniön nostamisesta Salon kulttuurilliseksi keskusmuseoksi ei varauksetta lämmitä.
–Sellainekin idea on ollut pyörittelyssä, että Perniöön tuotaisiin esineistöä myös muualta, esimerkiksi kartanoihin liittyvää tavaraa Halikosta. Se kuitenkin söisi paikallisuuden, Peijonen pelkää.

Eräs jatkokehittelyn arvoinen ajatus olisi hänestä se, että museon päärakennuksen perusnäyttelyä päivitettäisiin, mutta varsinainen muutos tehtäisiin aittarakennuksessa, joka on parhaillaan lähinnä varasto.
–Sinne saisi varmasti koottua muualta tulevien esineiden näyttelyn ja vielä nostettua erikseen esiin eri asioita, miettii Peijonen.

Lähinnä heiton tasolla on ollut joskus esillä ajatus, että yhdistys omistaisi museon. Peijonen pitää tätä kuitenkin epärealistisena ajatuksena.
–Se on meille liian iso pala. Sitten tarvittaisiin jo useampi ihminen töihin.

Kotiseutuyhdistyksen osa on Peijosen mielestä ennen muuta olla mukana museon ylläpidossa.
Yhdistys on esimerkiksi hoitanut museon ulkoalueita talkoilla.
–Toisaalta museoesineisiin emme saa koskeakaan, mutta jos jotain tehdään, tulemme kyllä kantoavuksi jos joku vaan antaa ohjeet, hän kärjistää.

Jaa artikkeli: