Skip to main content

Museoesineiden alennustila

Salon museoiden esineistö on pääsemässä lähitulevaiduudessa kunnollisiin varastotiloihin.

Vapaa-ajanlautakunta päätti viime viikolla hyväksyä yhteisvaraston hankesuunnitelman ja käynnistää samalla arkkitehtisuunnittelun.

Asia ei ole huolenaiheena ensimmäistä kertaa. Perniönseudun Lehtikin on uutisoinut asiasta vuosien varrella: esimerkiksi vuonna 2003, siis yli 20 vuotta sitten, kuvallinen juttu kertoi, miten museon aarteita siirrettiin Lupajalla huonosta varastosta vähemmän huonoon.

Ongelma ei ole yksin Perniön: Salon historiallisen museon hallinnassa on yhdeksän museon lisäksi pitkä rivi varastoja ja muita rakennuksia eri puolilla kaupunkia.

Sivullisen mielessä voi käydä kysymys: eikö tilaa todella ole löytynyt. Esineiden säilymisen kannalta voisi helposti olettaa, että i vanhaa, kylmää ja kosteaa parempi vaihtoehto on mikä vain entinen autoliike tai teollisuushalli, jossa on kova lattia, kuivaa ja lämmintä ja jonka saa kunnolla lukittua. Ehkä, mutta maallikon silmään riittävän hyvä eli kuiva ja lämmin ja tuulettuva ei vielä tässä riitä: tilan pitää olla mahdollisimman pitkäikäinen ja muutkin vaatimukset täyttävä sekä laajennettavissakin. Museo ei ole voinut nykyisten hajatilojen aikana ottaa vastaan myöskään lahjoituksia, mikä olisi museon tärkein tehtävä. Käytäntö on lisäksi vastoin museon omaa toimintasääntöä ja museolakia.

Jo tämän vuoksi on loistavaa, jos vuosikausia pähkäilty ongelma on saamassa ratkaisun. Se on jo ollut vahinko, että olemassa olevaa esineistöä tuhoutuu kelvottomien olosuhteiden vuoksi. Se on lisävahinko, jos korvaamatonta paikallishistoriaa on hävitetty siksi, että kaupunki ei sitä voi tilapuutteen vuoksi ottaa vastaan.

Jaa artikkeli: