Skip to main content

Motivoituneet pidettävä palveluksessa

Suomessa on viime päivät puhuttanut se, mistä puolustusvoimissa haetaan säästöjä. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) herätti pienen kohun toteamalla Lännen Median haastattelussa, että jos naisten vapaaehtoinen asepalvelus pantaisiin vuodeksikin jäihin, se toisi neljän miljoonan euron säästöt. 

Ehkä heitto oli tarkoitettukin vakavan esityksen sijaan keskustelunavaukseksi. Sellaisena se myös toimi, mutta peitti samalla alleen monta asiaa, esimerkiksi ministerin huolen tilavuokrien korkeasta tasosta.
Tämä on tarkastelun paikka: seinistä on turha maksaa ylihintaa, jos sen nojalla varsinainen toiminta tai esimerkiksi kalustopäivitykset jäävät lapsipuolen asemaan.

Yhtä kaikki on paikallaan tarkastella vielä haloon herättänyttä toteamusta. Säästöpaineiden alla toimivassa puolustuslaitoksessa luonnollisesti haetaan säästöjä mistä saadaan, mutta miljardien budjetista neljä miljoonaa on varsin olematon viipale. Esimerkiksi Reserviläisliitto tyrmäsi varapuheenjohtajansa suulla ajatuksen naisten palveluksen jäädyttämisestä varsin pian:
– En kannata asiaa mitenkään, varsinkaan kun naisten roolia Puolustusvoimissa on tähän asti viety aivan toiseen suuntaan. Tämä olisi takapakkia, totesi varapuheenjohtaja Terhi Hakola Reserviläinen -lehdelle.

Naisten asepalvelusmahdollisuudesta tulee pitää kiinni vähintään entiseen tapaan. Vapaaehtoisena palvelukseen astuvat naiset ovat yleensä motivoituneita ja suorittavat palveluksensa varmasti monesti paremmin kuin pitkin hampain palvelukseen astuvat nuoret miehet. Tasa-arvon mallimaaksi haluavassa Suomessa on selvää, että käytäntöä on jatkettava. Etenkin, kun suosio vain kasvaa: vapaaehtoiseen palvelukseen haki tänä vuonna yli 1500 naista.

Jaa artikkeli: