Skip to main content

Miniatyyrihuoneessa kakluunikin on taskukokoinen

Pikkuruinen kellari on Iiris Virtasen käsialaa. Ihan kuin olisi astunut vanhan talon tupaan:  sinivalkoiset maustepurkit hyllyssä, paistinpannut hellan laidalla,  pullat liinan alla pellillä.  Vähän matkan päässä on toimisto: pöydällä lakikirja,  kirjan päällä silmälasit, kirjahylly ja sen vieressä seinällä Tarja Halosen kuva.  Kaikki on  pikkuruista, silmälasitkin sormenkynnelle mahtuvat ja taulut lähinnä postimerkkiluokkaa.  

Tupa, toimisto, kartanon kamari, sauna ja monet muut tilat ovat nähtävänä Galleria Levolassa  toukokuun loppuun asti.  Asialla ovat kaarinalaiset Eeva Lappi ja Iiris Virtanen, joille miniatyyrien teko on rakas harrastus.
– Joka päivä pitää edes koskea työhön ja tehdä jotain, kuvaa Eeva Lappi harrastuksen koukuttavuutta.

Naiset lähestyvät tekemistä vähän eri vinkkeleistä. Eeva Lapin töissä ovat mukana tarinat; esimerkiksi soittolavalla remuavalla porukalla on omat keskinäiset suhteensa. Hän käyttää myös valmiita hahmoja, mutta viime silaus tehdään aina itse.  
– Sitä et uskokaan, miten moneen vessapaperirulla käy, hän myhäilee.
Jätskitikut taas ovat miniatyyrintekijän puutavaraa.

Iiris Virtanen on tykännyt aina puutöistä ja tehnyt itse lehtisahalla jopa pienten kalusteiden koristeleikkaukset.  Nurkkaukset hän on tehnyt kirjojen kansiin, korkeutta pienoishuoneilla on siis noin 20 senttiä.    Kellarin perunat on tehty nahkanrei´ityslaitteella juuston vahakuoresta,  ”multana” toimii kahvijauhe.  

Helpoimmasta päästä oli muuttajan huone, jossa on vain laatikoita ja mattorullia.  Palautteen perustella kuvaan piti vielä lisätä musta muovisäkki.

Miniatyyrit ovat esillä Levolassa 29.5. asti.

Jaa artikkeli: