Skip to main content

Mihin katosi talkooporukka?

Talkoista on lapsuudestani jäänyt miellyttävät muistot. Noista Itä-Karjalan kokemuksista on huomaamatta vierähtänyt melkein 60 vuotta. Oli pärekaton uusimista, navetan rakentamista, heinätöitä ja kaikenlaista tapahtumaa.

Paikalle toivottiin suurta talkooporukkaa. Työt olivat osin raskaita, mutta päällimmäiseksi on kuitenkin jäänyt mieleen aito tekemisen meininki ja yhdessäolon ilo. Olipa siellä havaittavissa jotain kilpailuunkin viittaavaa.

Nykymenoa seuratessa huomaa, että maailmastahan puuttuu tuo viaton, itse tehty, itse aikaansaatu ilonpito. Kaikkialla vaikuttaa raha. Kun katse on tiukasti kiinnittynyt euroon, niin eihän sitä, mitä kaikkea muuta ihanaa elämällä olisikaan tarjota.
Tuohon näköharhaan perustuen ovatkin markkinamiehet keksineet, kuinka eurot erotetaan. On maksullisia yleisötapahtumia ja retkiä, maksullisia huvipuistoja, maksullisia jumppa- ja kuntosaleja.

Meidän tavallisten ihmisten tehtävänä on vain kuluttaa. Samalla on kuitenkin vaikea irrottautua piilotajuisesta syyllistävästä ”kuluttaja-asenteesta”.

Talkoo-ajattelusta juontui mieleeni, että Kiskon Kirkkojärvi luo loistavat puitteet ilmaiselle huville ja hyödylle.

Järvihän on yhteinen asia, joka tarvitsee kaikkien huolenpitoa. Talkootyössä se kaikkein tärkein ja arvokkain osa on yhdessä tekeminen ja yhdessäolosta nauttiminen. Se on tärkeän asian pyyteetöntä suorittamista. Samalla saavuttaa myös moni tärkeä tieto kuulijansa.
Asiaan kuuluu jopa juoruilu, meidän ihmisolentojen ihana erikoisominaisuus.

Kaikkien osallistujien ei tarvitse tarttua lapioon, eli raataa. Talkoissa voi olla mukana lapsia, vanhuksia ja monenlaisia osallistujia, jotka kukin avustavat tavallaan.

Henkinen läsnäolohan on sitä arvokkainta talkoo työtehoa lisäävää. ”Hurraa-porukka” on tärkeä ilonlähde. Se houkuttelee yhä hurjempiin suorituksiin.

Talkoissa, kuinka ollakaan, tulee homma ikään kuin siinä sivussa tehtyä. Ei tarvitse olla ennustaja, kallis konsultti nimeltä Himanen, voidakseen todeta, että itse tekemisen arvostus tulee tulevaisuudessa nousemaan rajusti.

Kaiken ei pidä olla kaupasta ostettua. Tää kaveri J.F.Kennedy se taisi todeta jotain sellaista, jotta: ”Älä kysy, mitä X voisi tehdä sulle, kysy mitä sä voisit tehdä sille”.

Muistellessani noita lapsuuden aikoja, käy mielessä talkoot, eli yhdessäolon riemuhetket. Vanhat sananlaskut toteavat, että elämän parhaat annit ovat ilmaisia ja ilo löytyy läheltä, se on itsetehtyä. Elämä on nauttimista varten.

Kiskon Kirkkojärven Hoitoyhdistys järjestää kohta Kiskon Uitmuksenlahdella ulpukan leikkuutalkoot, jonne talkoista nauttivat ovat tervetulleita osallistumaan. Tarkemmat tiedot ajankohtineen löytyvät yhdistyksen kotisivuilta.

Veikko Laine

Jaa artikkeli: