Skip to main content

Mies tuttujen kuvien takaa nukkuu hyvin Meritorpan rauhassa

Timo Viljakainen on ehtinyt kuvata monenlaista.  Viljakainen pitelee Lauantaina lautasella-kirjaa, johon hän otti kuvan Särkisalon Meritorpan kuistille katetusta juhlapöydästä.Meritorpan ranta Särkisalossa on lumisateisena aamuna kaunis. Meritorpan maisemia on myös ikuistettu valokuviin: talon isäntä Timo Viljakainen kulkee aina kamera taskussa. 

Luultavasti useimmat suomalaiset ovat nähneet Timo Viljakaisen ottamia valokuvia, vaikka eivät sitä tiedäkään. Viljakainen on kuvannut mainoskampanjoita yrityksille kuten Soneralle, Stockmannille, UPM:lle ja Ensolle.   
Useammin kuvaaja on saanut kuitenkin nimensä näkyviin ruokakuvien yhteyteen. Viljakainen on ottanut kuvat noin neljäänkymmeneen ruokakirjaan ja valtavaan määrään lehtijuttuja. Hänen kuviaan on nähty muun muassa Glorian ja Helsingin Sanomien  sivuilla.  

Taas palataan Särkisaloon. Kun puheeksi tulee keittiömestari Maija Silvennoinen, rientää Viljakainen kirjahyllylle ja kaivaa esiin vuoden 2001 kirjan Maija kalassa.  Kansikuvassa Silvennoinen istuu soutuveneessä Meritorpan edustalla.    
Naapurin Hakamäet on myös värvätty mukaan kuviin. Toisen puolen naapuri Keijo Kunnari taas oli kullanarvoinen apu, kun Anna-Maija Tantun kanssa tehdyn jutun kuvaan tarvittiin kaksikiloinen, kokonainen hauki.
Viljakainen pyysi kalamiestä pistämään verkot veteen, jotta hauki saataisiin.
– Verkossa oli sitten neljä haukea ja kaikki vielä erivärisiä, kehuu Viljakainen.
– Siinä oli, mistä valita oikeanlainen.

Kirjojen tekeminen on ryhmätyötä, korostaa kuvaaja. Taittajan näkemyksellä ja sillä, mitkä kuvat valitaan, on iso merkitys. 
Vuosien aikana tulleet tunnustukset, muun muassa Vuoden huiput-palkinto, ovat tuoneet esille myös tekijän kuvien takaa.   

Mainos- ja ruokakuvaukset ovat olleet Viljakaiselle leipätyö.  Niiden vastapaino ja henkireikä on ollut muu kuvaaminen.
Nyt yksi henkireikä on  Meritorppa, aiemmin muun muassa Turun kaupungin omistuksessa ollut, kohta satavuotias hirsihuvila.

Lue koko Treffatti-sarjan juttu painetusta lehdestä

Jaa artikkeli: