Sateinen talvi on aiheuttanut ongelmia metsäkoneyrittäjille. Perniöläinen Pasi Eriksson ei muista vastaavaa tilannetta vuosiin.
– Olen toiminut 27 vuotta metsäkoneyrittäjänä, eikä koskaan ole ollut näin heikkoa tilannetta. Töitä on ollut todella vähän ja koneet ovat seisoneet marraskuun jälkeen, Eriksson tilittää.
Poikkeukselliset kelit eivät ole ainoa syy, joka pitäää metsäkoneet pois metsistä.
– Puuntarvetta ei ole, sillä Kiina vetää huonosti ja yleinen puun tarve on vähäistä. Myös koronavirus vaikuttaa tilanteeseen entisestään. Tilanne on paha. Suopohjaiset metsät jäävät korjaamatta ja turvemaiden kanssa tulee vaikeuksia.
Metsänhoitoyhdistys Salometsän metsäasiantuntija Rasmus Lönnfors ymmärtää metsänhakkuista elävien yrittäjien huolet ja murheet, mutta näkee tilanteessa myös luonnollista lamautumista.
– Metsänomistajat ovat tehneet vuodet 2018-2019 runsaasti kauppoja, kun hinta oli normaalia korkeammalla.
Lönnfors ei kiistä, etteivätkö poikkeukselliset sääolosuhteet olisivat aiheuttaneet lisävaivaa. Metsänhoitoyhdistyksessä on tulvavahinkohakemuksia täytelty ja soraa ajettu teille.
Viimeisenä niittinä kotimaiselle puun menekille on ollut muun muassa Euroopasta ja Etelä-Ruotsista hakatut hyönteistuhopuut, joita on tuotu myös Suomeen.
Koko juttu 5.3.lehdessä!