Skip to main content

Salossa saatetaan nähdä vuosikymmenen lopulla asuntomessut. Valtuusto päätti messujen hakemisesta maanantaina.

Lähtökohtaisesti idea messujen toteutuksesta kuulostaa mainiolta: tarkoituksena on sirotella messukohteita sinne tänne keskustaan ja sen liepeille, ei rakentaa messuista omaa aluettaan, kuten joskus on nähty. Läpikotaisin uudenkiiltävissä asuntomessualueissa tuppaa olemaan lavasteen makua; nyt vireillä olevassa mallissa mukaan tulee historian ja elämänkin makua, kun uudiskohteen naapurina voi olla jotain jo vuosikymmeniä katukuvaan kuulunutta.

Salon keskustassa on omat kauniit kohtansa kuten joenvarsi, jota aiotaan jalostaa vieläkin viehättävämmäksi. Muutama vanha puurakennus täydentää idyllin näiltä osin. Vastapainoksi löytyy aivan keskustasta suorastaan rähjäistä rakennuskantaa.
Maakunnassa tähän on perinnettä: hyvinkin arvokkaat rakennukset saavat omistajien puolesta jäädä vaille kunnon ylläpitoa. Turussa käytävä keskustelu muutamankin historiallisen puutalon kohtalosta on turhauttavaa seurattavaa.

Jos viranomaisten puolesta ei ole keppiä tarjolla, olisivatko asuntomessut se porkkana, joka pistää kunnossapitoon vauhtia; jokainen kai haluaisi kaupungin näyttävän messukävijöille parhaita puoliaan.

Hajauttamisen teemaa voisi tietysti jatkaa sitäkin. Aikoinaan kuntaliitosta tehtäessä pyöri keskustelussa sana ”viherkaupunki”. Tuskin kauempana keskustasta olisi pistetyt pahakseen, vaikka osaa messukohteista olisi mietitty vaikka Teijon, Mathildedalin tai Särkisalon suuntaan.

Kiitos avusta

Tämän viikon lehti poikkeaa monesta aiemmasta yhdessä mielessä: mielipidekirjoituksia ja muuta lukijoilta tullutta aineistoa on mukana runsaasti ja jotain piti jättää vielä uloskin. Aina näin ei ole ollut. Lämmin kiitos näistä ja lisää saa lähettää.

Jaa artikkeli: