Skip to main content

Merikotka ei kaipaa pientäkään häirintää

Kemiönsaarella tutkitaan kuolleena löytyneen merikotkan tapausta.  Mökkiläinen löysi ennen vappua kuolleen linnun Kemiönsaaren eteläpuolisesta saaristosta. 

Eläin toimitettiin Eviran tutkimuksiin, ja asiassa on syytä epäillä rikosta, sillä linnussa on todettu ampumajäljeksikin sopiva vamma.
Tapaus on syytä ottaa vakavasti: rauhoitetun ja edelleen verraten vähälukuisen linnun ampuminen on luonnollisesti jo lähtöjään kiellettyä ja tekona se on lähinnä käsittämätön. Jos varmistuu, että lintu on saanut surmansa aseesta, on tekijälle odotettavissa mittavat sakot. Erityisen harmillinen tilanne on, jos kyseessä on ollut tämän kevään hautova yksilö.

Merikotka on kaikesta huolimatta luonnonsuojelun menestystarina. Vuonna 1975 kuoriutui neljä poikasta, toissavuonna jo yli 450. Tähän on päästy pitkäjänteisellä työllä, esimerkiksi talviruokinnalla. Tätä työtä on tehty uutterasti myös esimerkiksi Särkisalossa.

Siinä, missä takavuosina ympäristömyrkyt aiheuttivat vakavia vaikeuksia kotkien lisääntymiselle, uhkaavat niitä edelleen ihmisen tekemiset, esimerkiksi sähkölinjat ja tuulivoimalat. Yhtään tahallista tappoa tai kevyempääkään kotkiin kohdistuvaa häirintää ei näin tarvita. On vaikea nähdä, että komeasta linnusta olisi ihmiselle haittaa.

Jaa artikkeli: