Skip to main content

Matildassa kehrätään lankaa vaikka koirankarvasta

Sini ja Petri Honkala ja Jeff Birtwistle syöttävät alpakankarvaa uuteen kehräyskoneeseen.Matildan kehräämö on saanut uudet karsta- ja kehräyskoneet. Ne ovat ensimmäiset erikoisvillaa kehräävät koneet Suomessa.
Koneilla kehrätään pääasiassa alpakanvillaa, mutta myös muiden eläinten, kuten lampaan ja koiran karvaa. Villasta tulee lanoliinitonta, joten se sopii myös allergisille ja herkkäihoisille.

Koneille tuli kysyntää, kun pienyrittäjät ottivat alpakoita Matildassa pitävään Sini Honkalaan yhteyttä ja kysyivät, mihin voisivat lampaan villansa lähettää.
–Suomessa on isoja kehräämöjä, mutta ne ottavat vastaan vähintään kymmenen kiloa villaa kerrallaan. Sitä määrää villaa jouduttaisiin odottamaan kauan, joten villa poltetaan tai tuhotaan muuten.

Aiemmin Sini Honkala lähetti omien alpakoidensa villat Englantiin kehrättäväksi, mutta pitkä odotusaika sai Honkalan sijoittamaan omiin koneisiin.
–Viimeksi villat olivat Englannissa yksitoista kuukautta, joten päätin hankkia omat.
Koneet ovat kalliit, mutta Ely-tuen avulla Honkalat saattoivat hankkia koko konesarjan. Sini ja Petri Honkala uskovat, että sijoitus kannattaa.
–Alpakan villan suosio on kasvussa maailmalla, sillä alpakkatuotteet ovat kestäviä.
Yritys työllistää Sini Honkalan nyt jo kokopäiväisesti ja heillä on jo nyt käsityöläisiä tekemässä tuotteita puotiin.

Jaa artikkeli: